Central Intelligence Agency (CIA), latura exterioară a serviciilor secrete americane, a început sau va începe în curând operarea în Estul Europei a unor închisori cu deţinuţi suspectaţi de-a fi combatanţi sau auxiliarii combatanţilor musulmani anti-americani, cunoscuţi sub denumirea Al-Qaeda, conform unui număr recent din Washington Post, care citează actuali sau foşti oficiali americani din domeniul informaţiilor…
Central Intelligence Agency (CIA), latura exterioară a serviciilor secrete americane, a început sau va începe în curând operarea în Estul Europei a unor închisori cu deţinuţi suspectaţi de-a fi combatanţi sau auxiliarii combatanţilor musulmani anti-americani, cunoscuţi sub denumirea Al-Qaeda, conform unui număr recent din Washington Post, care citează actuali sau foşti oficiali americani din domeniul informaţiilor, precum şi diplomaţi străini, în acest sens.
Aceste locaţii specifice, cunoscute sub titulatura, "black sites" ("locuri negre") în documentele clasificate "strict secret" americane, au fost înfiinţate după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA în opt tări, între care Afganistan, Tailanda şi câteva "democraţii" din Estul Europei. Spunem "democraţii" între ghilimele, pentru că deşi guvernele sunt votate în mod democrat, nu înseamnă neapărat că-şi menţin standardele democrate menţionate în propriile Constituţii, care includ printre altele, şi garantarea libertăţii individului, până la o condamnare oficială şi etică, din partea unui stat de drept.
La cererea unor oficiali din SUA, Washington Post a decis să păstreze discreţia asupra numelor ţărilor în cauză. "Dacă ar fi deconspirate, statele respective ar putea deveni ţinte ale teroriştilor", au explicat oficialii citaţi. Peste 100 de suspecţi de terorism sunt ţinuţi prizonieri în aceste puşcării. Ei sunt lipsiţi de asistenţă juridică şi torturaţi, susţine Washington Post.
Deţinuţii sunt împărţiţi în două clase. 30 dintre ei sunt consideraţi persoane foarte importante în reţeaua Al-Qaeda şi sunt ţinuţi într-o izolare totală, în cel mai mare secret, în centre finanţate şi administrate direct de CIA. Două puşcării de acest tip, cea din Tailanda şi cea din Cuba (Guantanamo Bay), au fost închise în 2003 şi 2004.
Cealaltă categorie este formată din circa 70 de deţinuti cu o influenţă redusă în cadrul Al-Qaeda. Detenţia acestora ar fi finanţată tot de CIA, dar administrată de serviciile secrete din ţările "gazdă", printre care se mai numără Egipt, Iordania, Maroc şi Afganistan.
Spre deosebire de Pentagon (Comandamentul militar american), care a făcut cât de cât publice rapoarte şi mărturiile despre centrele sale de detenţie, după scandalurile de la Abu-Ghraib şi Guantanamo, CIA a ascuns şi ascunde existenţa acestor centre de detenţie, subliniază cotidianul american. Reamintim că la Abu-Ghraib şi Guantanamo (porţiune din Cuba comunistă care-i sub ocupaţie americană) s-au înregistrat şi au fost dovedite episoade de torturare a deţinuţilor, sodomizare sexuală, terorizare psihică şi fizică, terfelire a Coranului şi – în primul rând – detenţii de peste doi ani fără nici un proces, care au dus la repetate proteste din partea organizaţiei Amnesty International – printre altele -,a unor scuze din partea Casei Albe şi a unor condamnări penale de soldaţi americani angajaţi în aceste acţiuni ilegale.
Se ştie că din tot blocul est-european, numai Republica Cehă a respins oficial, în urmă cu o lună, o cerere a SUA de instalare pe teritoriul său a unui centru de detenţie pentru prizonierii de la Guantanamo, a declarat ministrul de Interne de la Praga, Frantisek Bublan. El a refuzat să intre în detalii. Surse apropiate serviciilor cehe de informaţii citate de ziarul on-line Aktualne.cz afirmă că SUA au adresat aceeaşi cerere şi altor ţări din Europa de Est şi "pe undeva au reusit".