Adresat Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitului Părinte Teoctist de către Dr. Napoleon Săvescu, preşedintele Societăţii DACIA REVIVAL New York, ca urmare a hotărârii Ministerului Culturii de a dedica naţional şi internaţional anul Românesc 2006 personalităţii împăratului roman Traian, cuceritorul Daciei.
Prea Fericitului părinte TEOCTIST,
Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
De la: Dr. Napoleon Săvescu, New York
Subiect: DACIA
9 decembrie, 2005
MEMORIU
În calitate de fondator şi preşedinte al Societăţii "DACIA REVIVAL" ("Re-Învierea Daciei") de la New York, organizaţie dedicată studiului şi aplicaţiilor în domeniul istoriei vechi a României, supun aprecierii Prea-Fericirii Voastre o problemă de acută importanţă şi urgenţă, în care opinia Bisericii Ortodoxe Române poate fi hotărâtoare.
Organizaţia noastră deţine un număr de şase filiale în România şi cinci în alte ţări ale lumii în care există o semnificativă emigraţie românească. "DACIA REVIVAL" este posesoarea unui impresionant şi foarte solicitat site pe internet (www.dacia.org); publică revista "DACIA MAGAZIN" (cu desfacere românească şi internaţională); sponsorizează emisiunea săptămânală "NOAPTEA ALBASTRA" de la Radio România Actualităţi şi a organizat şi susţinut până acum şase ediţii anuale ale CONGRESULUI INTERNATIONAL DE DACOLOGIE la Bucureşti şi patru în Statele Unite ale Americii, sub patronajul Institutului de Teologie Ortodoxă din New York; a ridicat pe teritoriul României, în ultimii cinci ani, trei monumente: statuia regelui Burebista (Orăştie jud. Hunedoara), Niculae Densuşianu ( Densuş, Tara Haţegului, jud. Hunedoara), Primul mesaj scris din istoria omenirii ( Tărtăria, jud. Alba).
Între membrii prestigioşi şi activi ai acestei organizaţii se numără zeci de profesori universitari, cercetători pluridisciplinari, arheologi, istorici, filologi, preoţi, sute de cadre didactice din învăţământul mediu, studenţi ai universităţilor din România, USA, Canada, Italia, Germania, Spania, Franţa, Macedonia, Australia şi un larg public românesc, care apreciază din ce în ce mai mult acţiunile noastre. Este elocventă, în acest sens, desfăşurarea – în vara acestui an, în Bucureşti, la Hotelul Intercontinental – a ediţiei a 6-a a Congresului Internaţional de Dacologie, la care s-au prezentat peste 100 de comunicări ştiinţifice, audiate de peste 1600 persoane.
La încheierea lucrărilor acestui Congres, participanţii au propus în unanimitate, ca in anul 2006 Congresul sa fie dedicat comemorării a 1900 de ani de la moartea regelui dac Decebal, erou al luptei de neatârnare a strămoşilor noştri, luptător neînfricat împotriva căderii ţării sale sub jugul legionarilor romani şi sub sceptrul unuia dintre cei mai mari prigonitori al creştinilor, Nerva Traian Augustus.
În contrast, Ministerului Culturii a hotărât să dedice, naţional şi internaţional anul Românesc 2006 personalităţii împăratului roman Traian, cuceritorul Daciei.
Punctul nostru de vedere, supus aprecierii publice româneşti, pleacă de la realitatea că invadarea, jefuirea şi colonizarea Daciei (fie şi doar a 14%! din teritoriul ei) au fost rezultatul unei acţiuni de agresiune.
Prin "celebrarea unui invadator" (indiferent care ar fi numele acestuia) în locul logicei comemorări a luptei eroice de auto-apărare, poporul Român transmite omenirii un grav şi complet eronat mesaj: acela că suntem un popor gata să glorifice… cotropitorii… şi pe un anticreştin.
Urmând această logică, ce urmează? Celebrarea lui Atila, a tătarilor lui Ginghiz Han, a lui Robert de Anjou, a lui Sinan Paşa, a lui Baiazid, a lui Hitler, şi de ce să nu ne întoarcem, ca în urmă cu câtva decenii, şi la Stalin ?!!…
În luna octombrie a.c., cu prilejul unei conferinţe de presă oferită mass-mediei din New York, am înmânat personal preşedintelui României un memoriu în acest sens, rugându-l să intervină personal pentru oprirea unei acţiuni dăunătoare imaginii României. Răspunzând că D-sa "nu este istoric" dar aşa ştie, că "de asta vorbim româneşte, pentru că ne-am născut din unirea cu Romanii" (!) Preşedintele a reiterat astfel, involuntar, colosala confuzie cultivată vreme de peste două secole cu privire la originea Românilor şi a Limbii Române.
Aprecierea eronată, lansată din raţiuni politice şi impusă cu consecvenţă, a fost, iniţial, o armă prin care corifeii Şcolii Ardelene şi clerul (iniţial de "rit grecesc-ortodox" dar devenit şi pe această cale "greco-catolic") au obţinut unele drepturi politice şi sociale pentru români. Aceste avantaje se obţineau prin curtarea cancelariilor europene catolice şi, mai ales, a Scaunului Papal, revendicând o "înrudire directă" cu etnia a cărei tradiţie post-antică era reclamată de Vatican. În sprijinul acestei revendicări se aduceau:
1. argumentul relativei asemănări dintre limba română şi latină, cea dintâi fiind, păsămite, urmaşa limbii legionarilor romani (?!) cantonaţi pe 14 % din teritoriul Daciei "Pre-Romane" ;
2. argumentul învingerii dacilor de către legiunile şi cohortele romane, care a dus la sugestia stârpirii dacilor şi limbii dacice. Această limbă a fost declarată "necunoscută" şi alungată cu nonşalanţă, fără nici un temei ştiinţific, undeva în lumea idiomurilor estice, înghiţite de istorie. Chiar şi azi, în cercurile cele mai înalte ale intelectualităţii româneşti circulă legenda absurdă a naşterii poporului român din "căsătoria militarilor romani cu femeile dace rămase fără bărbaţi!"
Ştim astăzi, că întreaga teorie a "derivării limbii române din latină" (ca şi a derivării celorlalte limbi europene "romanice"!) este o flagrantă eroare, în pofida faptului că pe acest neadevăr a fost construită o întreagă disciplină lingvistică: Romanistica.
Mai toţi lingviştii de autentică competenţă recunosc că "limbile romanice" – inclusiv idiomurile latine care nu le sunt precursoare ci surori ale acestora – au evoluat în mileniile III şi II i.d.Hr. dintr-o aripă "romanica", central şi est-europeană, dezvoltată din straturile mai vechi ale Indo-Europenei şi Paleo-Indo-Europenei, vorbite de o populaţie aflată pe cursul mediu şi inferior al Dunării, până în nordul Mării Negre. Deci, aceste iniţiale "graiuri romanice" au migrat spre sudul şi sud-vestul european, aşa cum, din acelaşi centru, cu 2-3 milenii în urmă, migraseră în toate cele patru vânturi fragmente de triburi care au dezvoltat, în timp, toate celelalte "limbi indo-europene" din Europa şi Asia.
Este o chestiune de elementară logică recunoaşterea faptului că şi pe "teritoriul de formare" a rămas, constant, un nucleu, conservativ al caracteristicilor idiomului iniţial. Faptul că limba română veche (probabil identică cu forma străbună a dialectelor aromâne), la o analiză mai atentă prezintă un net caracter conservativ (de elemente lexicale, de flexiune şi fonologie) este un argument, în ultimă instanţă, hotărâtor. Există acute premize pentru identificarea acestui idiom mai vechi decât latina de pe Tibru, cu limba vorbită de întinsa populaţie geto-dacă (din teritoriul actualei Slovacii până dincolo de Nistru), adică populaţia nordică şi nord-estică din latura traco-pelasgilor balcanici.
A atribui limba urmaşilor acestora limbii latinilor de pe Tibru, înseamnă a ne întoarce la inepţiile dicţionarului lui Laurian şi Massim. Mulţimea eterogenă a militarilor legionari "romani", în realitate nici nu vorbeau limba latina. De pildă, principala legiune "romană" cantonată câteva decenii în inima redusului teritoriu al "Daciei Felix", era Legiunea a V-a MACEDONICA, formată din balcanici "macedoneni", care vorbeau un dialect… "macedo-carpatic!"
La memoriul pe care l-am înaintat Preşedintelui României mi-a răspuns Secretarul de Stat, dl. Virgil Ştefan Niţulescu, din Ministerul Culturii şi Cultelor; probabil o persoană bine intenţionată şi doctă în domeniul său specific de activitate, dar, din nefericire, insuficient cunoscătoare a problemei în discuţie. Răspunsul d-sale este următorul:
Stimate Domnule Dr. Napoleon Săvescu