Logos

Vin nou in burdufuri noi

 „Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haina veche, căci peticul acesta, ca umplutura, trage din haina si se face o ruptura si mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou in burdufuri vechi; altminteri burdufurile crapa, vinul se varsa si burdufurile se strica; ci pun vin nou in burdufuri noi si amândoua se pastreaza impreuna.” (Ev. Matei 9, 16-17)


 

 

Iata suntem in postul mare si, cu certitudine, aceste spuse sacre contin adevaruri inca tainice unor mireni, pentru care a venit vremea sa se aplece mai mult asupra lor. Oare ce semnificatie or fi având sintagmele: haina veche, burdufuri vechi, burdufuri noi, vin nou?

In prezent, daca analizam ad litteram, vinul nu se mai pastreaza in burdufuri, ci in poloboace sau damigene. Pe vremuri burdufurile erau confectionate din piei de animale cusute care nu puteau fi folosite decât o singura data. Daca s-ar fi incercat sa se puna vinul nou, din anul urmator, in aceste burdufuri vechi, vinul fermentând le-ar fi distrus, ducând inevitabil la risipirea minunatei licori.

Ce reprezinta acest proces de fermentatie din punct de vedere religios? Fermentatia este starea de ignoranta a omului, intrata azi in zona firescului. Exista o paleta larga de forme de fermentatii spirituale care se produc in fiinta umana, nu numai in corpul fizic, dar, mai ales, in sufletul si mintea sa, care se reflecta fie in sentimente, fie in gânduri. Revenind la vorbele lui Iisus: „ci pun vin nou in burdufuri noi si amândoua se pastreaza impreuna”, regasim o comparatie subtila intre adevarata Sa Invatatura, simbolizata prin vinul nou, caci aceasta trebuie imbratisata de fiecare om, capabil sa se schimbe si sa se pregateasca de cel mai minunat si tainic moment religios, Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.  Caci la fel ca vinul, postul Pastelui nu trebuie inteles drept o dogma religioasa; din contra, prin antrenarea activa a organismului, a mintii si inimii, in tot acest timp se declanseaza redresarea fizica, eliberarea rationala si imbunatatirea sufleteasca, intr-un cuvânt viata. Burduful reprezinta individul si in acesta se afla alte mici burdufuri care formeaza structura trinitara: corp-ratiune-suflet. Neglijarea uneia atrage dupa sine suferinta celorlalte, iar daca sunt toate abandonate in nepasare, rezultatele vor fi greu cuantificabile pentru a mai putea fi redresate.Adesea, oamenii isi fac propriile lor reguli de parcurgere a postului, ascunzându-se in spatele unor motive de genul: sa tii post ca la carte necesita foarte multi bani; sunt suferind si am nevoie de proteine din carne si lapte; trebuie sa-mi intretin familia si nu am timp sa fac doua feluri de mâncare etc. Acestia nu inteleg ce se intâmpla cu adevarat in ei insisi, si, in loc sa priveasca postul ca pe o terapie absolut necesara, ei se lamenteaza, se descurajeaza si cauta motive de a se eschiva. De fapt, sunt asemenea burdufurilor vechi in care este prematur inca sa se verse cunoasterea sfintilor parinti.

Totul porneste de la autocontrol si, reusind sa-l atingem, vom constata ca, acceptând provocarea cu noi insine, la capatul celor sapte saptamâni ne vom simti cu adevarat pregatiti sa traim Invierea. A tine post nu e deloc un pericol, dar este bine de stiut ca el trebuie pregatit: mai intâi se ia decizia in sine, apoi se constientizeaza nevoia de armonizare, care nu este cu putinta fara sa-ti fortifici si sa-ti programezi stomacul, capul, inima etc., pentru a rezista la diminuarea placerilor devitalizante, schimbarea obiceiului alimentar etc., care vor produce zguduitoare tensiuni, urmare a noilor energii primite, sub forma Iubirii si a Luminii Dumnezeiesti.

In general, cei care tin post sunt oameni obisnuiti cu suferintele, grijile si deziluziile de zi cu zi,  mai putin se apleaca spre aceasta purificare cei prea plini de bucuriile, satisfactiile si placerile lumesti.Daca oamenii ar sti ce transformari benefice se produc sub influenta cumpatarii si schimbarii in alimentatie, in ratiune, sau pe fond emotional si ca, in fapt, ei alunga Lumina, nu s-ar mai teme ce e dincolo de asta lume. Ei simt ca inca nu sunt burdufuri noi si se abandoneaza cu voie si cu stiinta vietii inferioare. Nu stiu prea bine de ce se limiteaza la placerile imediate, dar simt instinctiv (mai ales la sfintele slujbe, sau atunci când alearga intr-un suflet la duhovnic sa ceara ajutor), ca exista ceva de temut, ca a venit vremea sa-si paraseasca vechile obiceiuri. Puterea de a ne debarasa de hainele vechi va permite patrunderea in lumea noastra interioara a tuturor Bunatatilor Dumnezeiesti. Daca ne vom crampona de slabiciunile noastre, prin mese copioase, prin gânduri necuviincioase, prin afecte negative, inseamna ca burdufurile nu sunt pregatite sa fie umplute cu vinul nou, adica, viata.

Transformarea adevarata incepe de la ratiune. Pe masura ce burdufurile noi le inlocuiesc pe cele vechi, trebuie sa le impregnam cu gânduri si sentimente nobile. Si asta o data cu varsarea vinului nou al Invataturile Sacre. Persistarea in aceeasi dezordine existentiala va da nastere la fermentatiile patologice. Nu intâmplator sunt gândite aceste posturi duhovnicesti, fiindca pe masura ce sufletul se hraneste cu vorbele sfinte, inevitabil se produce transformarea asteptata, desigur, cu sprijin celest, care va supraveghea puritatea energiilor primite prin alimentatie, bautura, aerul respirat si tot ce asigura traiul cotidian.Revenim acum la simbolul vinului. Cine nu bea din când in când putin vin?! Desigur, in cantitati mici nu produce nici nocivitate, nici dependenta. Dar ce ne facem cu atâtea sortimente de vinuri, multe dintre ele contrafacute…?! Asistam de ceva vreme, in domeniul religios, la o serie de fenomene asemenea vinurilor contrafacute. Multe invataminte, care se aseamana cu cele biblice, includ un bagaj informational neobisnuit, care nu fac altceva decât sa sminteasca mintile simpliste. Asadar, atentie din ce vin ne alimentam! De multe ori regasirea linistii interioare vine din noi, prin prepararea vinului in propriul nostru camin. Postul este in cele din urma momentul plantarii vitei de vie in suflet, care va fi cultivata, culeasa si din care se va prepara vinul curativ in viata noastra. Din acest vin se poate bea pâna la betie; e vorba de betia spirituala, când „acum voi sunteti curati pentru cuvântul pe care vi l-am spus. Ramâneti in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic.” (Ev. Ioan, 15, 3-4)Varsând vin nou in burdufuri noi se realizeaza adevarata comuniune om-Dumnezeu. Daca va veti limita doar sa acumulati bogatii si impliniri vremelnice, atunci burdufurile supraincarcate vor exploda. O data fermentatia inceputa, tulburarile, dezamagirile, bolile vor dovedi fiinta neimpacata. Orice achizitie spirituala vine doar prin eforturi personale; tot ce vine din exterior, pe un fond neinitiat, nu va dura si poate produce chiar tulburari si mai mari.Singurul mijloc, unica reteta pentru a va linisti, intari, elibera este cuvântul lui Dumnezeu!

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top