Stiri

Spirit de raspundere, loialitate, generozitate si puterea exemplului…

“Responsabili de prezentul si viitorul Romaniei nu sunt numai Parlamentul, Presedintele si Guvernul, ci si mass-media, sectorul privat, societatea civila, Armata si Biserica, fiecare locuitor luat in parte, inclusiv elevii de liceu.”

 

Principele Radu a vizitat la data de 21 februarie 2008, Liceul Nicolae Balcescu din MEDGIDIA, judetul CONSTANTA…si, spre surprinderea tuturor, intalnirea a avut loc in sala de sport , asa cum este ea, nemodernizata, dar curata!…Alteta Regala s-a intalnit cu profesorii si elevii acestei unitati de invatamant, cu care a avut un dialog emotionant si constructiv despre notiunea de leadership modern , despre viziunea si virtutile pe care le promoveaza Casa Regala a Romaniei. La un astfel de eveniment, plin de conotatii intelectual-afective ar fi trebuit totusi sa fie invitati elevi si cadre didactice si de la alte licee, dar si de la scolile generale, intrucat principele Radu a folosit un limbaj accesibil elevilor ,ceea ce foarte rar intalnim la marile personalitati, iar o astfel de intalnire de acest nivel nu este in fiecare zi.

Alteta sa a subliniat faptul ca potentialul de crestere al Romaniei este legat de contributia tinerei generatii, a celor care sunt acum elevi si studenti, dar peste 10-15 ani vor deveni factori de decizie in societatea romaneasca. Personalitatea care marcheaza societatea in istoria tarii ei nu este providentiala numai prin calitatile profesionale, ci si prin doua alte “ingrediente” explicate de principele RADU: o viziune (ceea ce nu are nimic de a face cu programul administrativ de guvernare) si altruismul responsabil, care trebuie sa exceada interesele de partid, de grup sau personate. Noi inseamna toate segmentele societatii romanesti. MESAJUL Reprezentantului Special al Guvernului Roman A FOST CLAR : “responsabili de prezentul si viitorul Romaniei nu sunt numai Parlamentul, Presedintele si Guvernul, ci si mass-media, sectorul privat, societatea civila, Armata si Biserica, fiecare locuitor luat in parte, inclusiv elevii de liceu.”

In continuarea vizitei la Liceul Nicolae Balcescu, principele RADU de Hohenzollern a oferit celor prezenti autografe si a vizitat cateva sali de clasa si laboratoare, facand un tur al expozitiilor didactice la care a contribuit talentul individual al elevilor. In ultimii 5 ani, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a reusit sa aiba sute de intalniri in licee si universitati, dialoguri cu profesori si elevi, care au fost impresionati atat de modalitatile de exprimare ale Altetei, de capacitatea sa de convingere, cat si puterea exemplului personal.

 De ce alteta sa a ales ca tema dezbaterii sa fie implementarea conceptului de leadership in educatie si cultura?…Sunt mai multe raspunsuri la aceasta intrebare:

Pentru ca in urma cu 140 de ani Romania aseza pe scaunul de sef al Statului primul european din istoria ei, regele Carol I. El a exercitat, timp de 48 de ani, cel mai roditor leadership din istoria moderna a Romaniei. A fost unul din rarii oameni de Stat pe care i-am avut vreodata. Regele Carol I a pus bazele profesionalismului in politica, economie, societatea civila si armata, cele mai importante ingrediente ale lumii transatlantice de astazi. Coordonatele trasate de regele Carol I in modernizarea Romaniei sunt acum pietre de hotar in Uniunea Europeana. In anul 1881, Romania reusea sa se impuna pe harta Europei ca stat suveran si independent, intr-o epoca in care jumatate din statele actuale ale UE nu existau.

Pentru ca, in epoca globalizarii, institutia Casei Regale este, in tara noastra, o expresie a statalitatii nu numai prin esenta institutiei regale, ci si prin faptul istoric al fundamentarii statutui modern de catre Carol I. Indiferent de cine exercita puterea de Sef al Statului, Casa Regala continua sa reprezinte o parte a statalitatatii ca personalizare a Suveranitatii, simbol si continuitate, iar aceasta nu are de-a face cu politica, ci cu identitatea nationala.

Pentru ca ei traiesc in tara participand la viata publica, dar si avand un plan de viitor, capabil sa serveasca interesele Romaniei. Tara are, in Regele Mihai, o personalitate de rang mondial. Institutia lor reprezinta modelul unei Familii, unitate fundamentala a poporului roman – locul unde natiunea creste, isi gaseste echilibrul si isi perpetueaza valorile.

Pentru ca fiecare din cele cinci generatii ale Familiei Regale a contribuit la dezvoltarea societatii, nu numai prin actiuni de stat, ci si prin angajamente personale. Fiecare dintre regii este intemeietorul unei Fundatii ce-i poarta numele, stiind faptul ca Fundatiile Regale sunt centrul dezvoltarii stiintifice si economice. Fiecare dintre Regine a fost, pentru soldatii raniti, bolnavi, o eroina si o mama, sustinand prin institutii de caritate, donatii si prin efort propriu cauza celor defavorizati. In jurul Reginelor a inflorit elita culturala a tarii.

Pentru ca, pozitia pe care o au prin Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si prin Biroul Reprezentantului Special al Guvemului, ne-a dat tuturor o perspectiva cuprinzatoare asupra nevoilor Romaniei in viitor. In tara ei sunt un factor dc legatura dintre puterea politica si societatea civila, precum si dintre personalitatile cu influenta in societate , iar in strainatate ofera un mesaj neutru, credibil, respectat, de larga perspectiva, dincolo de alternativelele la guvernare.

Patriotismul este un argument geopolitic, un in­strument de masura a securitatii nationale si un mod de a supravietui, ca natiune, in momente de rascruce. El mai inseamna spirit de raspundere, generozitate, loialitate si puterea exemplului personal. A construi autostrazi si aeroporturi, porturi si scoli este o dovada de patriotism. Statornicia vine din prosperitate si domnie a legii, din buna guvernare si democratic liberala, din conectare si cooperare, dar si din valoarea invatamantului, din incurajarea institutiilor fundamentale ale societatii si din cultivarea mandriei, traditiei si continuitatii, a modelelor si a viziunii, care pot actiona ca factori de dezvoltare.

Democratia trebuie sa evolueze, sa-si elimine slabiciunile si sa se armonizeze cu celelalte virtuti publice pentru a putea restaura spiritul de raspundere, loialitatea, respectul pentru valori, generozitatea si moralitatea, puterea exemplului personal si respectul regulilor comune de convetuire.


ENE IULIANA, profesor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top