Stiri

Noul numar al reviste Niram Art dedicat lui Brancusi

Revista Niram Art continua divulgarea artei romanesti in Spania si Portugalia. Ultimul numar, aparut de curand si in varianta online, este dedicat lui Constantin Brancusi. Acest lucru vine in urma organizarii de catre Romeo Niram, fondatorul revistei, la Lisabona, in luna Aprilie a cestui an, a unei serii de evenimente de omagiere a sculptorului roman cu ocazia implinirii a 50 de ani de la moarte. Astfel numarul 8 al revistei prezinta pe larg conferinta despre arta lui Brancusi tinuta de Alvaro Lobato de Faria, un important critic de arta portughez, la Biblioteca Orlando Ribeiro, o cronica despre aceste evenimente semnata de pictorita Maria João Franco, articolul “Romanismul lui Brancusi in Portugalia” de Andra Motreanu, si eseul lui Mircea Eliade, “Brancusi si esenta zborului” in limba spaniola.

Artistul principal al acestui numar este pictorul roman, stabilit in Statele Unite, Florin Ion Firimita, caruia ii apartin si picturile ce alcatuiesc coperta revistei. Intervievat de Eva Defeses, Florin Firimita vorbeste despre ce inseamna “a reusi” ca artist, despre America vs Europa si despre diferenta din ce in ce mai neclara dintre “arta” si “entertainment”.

 

Raymond Roca, un tanar fotograf roman din Australia, incearca o definitie a identitatii culturale pornind de la mai multe exemplificari vizuale.

 

Bineinteles, nu putea sa lipseasca laureatul Cannes 2007, Cristian Mungiu si filmul sau, castigatorul trofeului Palme D’Or, fiind pentru prima data cand revista, pe langa artele plastice, se indreapta si catre cinematografie.

 

La rubrica dedicata galeriilor celor mai importante din Europa, sunt prezentate H’Art Gallery din Bucuresti, prin cuvintele Dnei Manager Liliana Popescu si Galeria MAC, Lisabona.

 

Alti artisti plastici prezentati: spaniolul Andreu Alfarro, portughezii: Antero Valério, Rui Henriques si Vino Morais.

 

Aflata in al doilea an de existenta, revista Niram Art isi propune sa fie in Spania o “expozitie” pe hartie si virtuala deschisa talentelor romanesti de pretutindeni.

Revista poate fi citita la: http://romeoniram.mosaicglobe.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top