Maddy Slabacu, artistic directorul teatrului Horizon din Sydney se-ntoarce la Tandarica, dupa 23 de ani…
Dupa 23 de ani de cand a lasat in urma scena teatrului Tandarica, Maddy Slabacu, artistic directorul teatrului Horizon din Sydney- Australia, marturiseste: “In sfarsit, acasa! Ma-ntorc la teatru si doar in teatru sunt acasa. Am mai fost in Romania de patru ori, dar asa, in vizita la rude si la prieteni. In toti acesti ani am purtat in mine un gol pe care speram sa-l umplu. Nu l-am umplut! Abia acum, cand vin la teatru, in teatru, pentru teatru, cu teatrul meu, ceva in mine se umple, creste si da pe dinafara, cum dadea aluatul de cozonaci al mamei, de Paste si de Craciun. Din clipa in care am auzit ca am fost selectionati pentru Puppet International Festival, la Tandarica, am simtit acest fenomen ciudat, de umplere, infiripandu-se. Cand am cumparat biletele de avion pentru Romania am zis doar <<Doamne, multumescu-Ti Tie!>> si am plans, gandindu-ma ca Antoinette, sora mea, cu care am infiintat acest teatru acum 10 ani, n-a mai apucat sa-mparta cu mine bucuria de-a vedea Horizon-ul performand pe scena de la Tandarica”.
LOVE THEE, spectacolul cu care teatrul Horizon din Sydney se va prezenta in festivalul–concurs de la Bucuresti (4-9 decembrie 2007), este un periplu in continutul conceptului de iubire, nelimitat in timp si spatiu. ”Ce e iubirea?” pare sa fie intrebarea-ax a intregului spectacol, in care un melanj de umor, gratie si duiosie, construit pe interactiunea personaj-papusa, dans-muzica, mimica, teatru vizual, incearca sa raspunda acestei intrebari atat de prezente in viata fiecaruia dintre noi.
Spectacolul, realizat dupa o idee apartinand surorilor Slabacu – cu Bob Short semnand muzica/video – aduce in fata publicului bucurestean o echipa al carei nucleu s-a inchegat prin ani si a crescut odata cu teatrul. Exceptie face mai noua Luminita Banu, emigrata in Australia in 2007.
Love Thee aduce, insa, la Bucuresti alte trei nume romanesti: scenograful australian de origine romana Dan Potra, renumit pentru colaborarile sale cu cele mai prestigioase teatre si opere din Australia si din lume (pentru Love Thee semneaza decorurile), Catalin Anastase, absolvent de UNATC la clasa lui Ion Cojar/Florin Zamfirescu, emigrat in Noua Zeelanda si apoi in Australia, unde s-a facut remarcat in special ca artist fotograf, cu expozitii personale si de grup (realizatorul afisului de spectacol) si subsemnata -sper ca-mi dati voie sa ma strecor si eu printre atatea personalitati- mie revenindu-mi placerea de a scrie versiunea in limba romana, versificata si extinsa a dialogurilor Titania-Oberon.
Loredana TUDOR TOMESCU, Sydney