Lluis-Anton Baulenas considerat “cronicarul Barcelonei” cunoscut romancier şi dramaturg catalan îmbină în romanul Nasul lui Mussolini apărut la editura Meteor Press istoria şi idealurile, viaţa luptătorului pentru idealuri şi drama omului, politica din perioada dictaturii primului ministru Miguel Primo de Rivera şi lupta pentru supravieţuire în care ajunge să se zbată Berta Panatis care nu renunţă în ciuda trecerii anilor la idealul său, la ordinul primit. Berta Panatis, membră a Partidului Comunist Spaniol primeşte ordin de a-l ucide pe Primo de Rivera ajuns la putere printr-o lovitură de stat în urma căreia a suspendat constituţia şi a instituit legea marţială.
Romanul este structurat în 3 părţi iar fiecare capitol este dedicat, succesiv, persoanejelor care dau viaţă romanului: Berta Panatis, o tânără activistă în partidul comunist, Albert Panatis tatăl Bertei (un fost pietrar care nu-şi mai putea folosi mâna dreaptă) pe care, în ciuda misiunii importante primite, insistă să-l ia cu ea asigurându-şi tovarăşii de partid că nu va afla scopul mutării lor în Biribil (un sat montan în care urma să primească ordinul de a-şi îndeplini misiunea), Carlota Monros un personaj cheie în derularea evenimentelor, diriginta poştei din localitate şi amanta lui Joaquim Xernac al patrulea personaj important care este un influent şi puternic om de afaceri din provincie.
La nici 4 luni de la preluarea puterii de către Miguel Primo de Rivera, Partidul Comunist decide să-l asasineze mizând, în acest caz, pe Berta Panatis în care idealurile comuniste sunt mult mai puternice decât propria viaţă. Ajunşi în Biribil, un sătuc din Pirinei, într-o casă izolată şi având asupra ei un pistol de argint cu 6 gloanţe va trebui să aştepte o telegramă prin care i se va da ultimele instrucţini cu privire la asasinatul la care visa din momentul în care a primit această misiune. De altfel se simţea tot mai aproape de Violet Gibson (căreia la un moment dat îi scrie) femeia care în 1926 a încercat să-l asasineze pe dictatorul italian Benito Mussolini şi pe care nu reuşeşte decât să-l rănească la nas. De fapt aceasta este şi legătură pe care o are titlul cărţii cu acţiunea din roman. Berta Panatis se va raporta constant la acest eveniment impunându-şi că ea nu va putea rata o asemenea oportunite pe care, Violet Gibson, o avusese. Atât Violet Gibson cât şi încercarea de a-l asasina pe Mussolini sunt evenimente reale.
Ajunşi în Biribil, locuind într-o casă retrasă, Berta va trece des pe la poşta din localitate pentru a vedea dacă nu a primit telegrama. Aşa va ajunge să interacţioneze cu Carlota Monros care va deveni foarte interesată de Berta şi de care va încerca să se apropie tot mai mult.
Cu timpul însă, telegrama nu mai sosea iar banii primiţi încep să se împuţineze pe zi ce trece ba chiar să se şi termine. Trecuse mai bine de 6 ani de când au ajuns în Biribil şi nici urmă de telegramă. Cu toate acestea Berta nu doreşte să renunţe la idealul pe care-l avea, la misiunea pe care o primise. În ciuda faptului că trecuse 6 ani nu vroia să accepte că partidul ar fi putut să o uite. Fără posibilitatea de a lua legătura cu tovarăşii săi Berta nu este dezamăgită şi nici nu dă naştere unei uri împotriva celor care i-au dat o misiune şi apoi au abandonat-o. Va îndura cu îndârjire toate greutăţile care vor urma. Cu toate acestea visul ei de a-l ucide pe dictator o ţine în viaţă chiar dacă, loialitatea şi dăruirea faţă de partid aveau să-i fie inutile. Nu ezita o clipă să renunţe la planul său în ciuda faptului că tatăl său încerca să o convingă şi să-i deschidă ochii asupra realităţii în care se aflau. Disciplina, puterea elementară a tovarăşilor ei, era nealterată.
Presărând pe alocuri umor fin, Lluis Anton Baulenas surprinde în Nasul lui Mussolini credinţa în idealurile care transcend limitele supravieţuirii pentru care cruda realitate nu poate distruge visul şi îndeplinirea unei misiuni devenite, la un moment dat, inutilă.
Ajunşi la capătul puterii, cu datorii, îndurând frigul, trăind în mizerie şi înfometaţi după ce şi-au vândut tot ce aveau de valoare viaţa nu avea să le ofere Bertei şi tatălui ei o alternativă mai bună. Xernac un influent om de afaceri va deveni interesat de Berta cu atât mai mult cu cât va afla de pistolul de argint şi va încerca să le afle secretul ajutat de Segarra, caporalul care se îngrijea de respectarea ordinii.
Cu un stil inconfundabil de alternanţă a evenimentelor şi descoperirea treptată a pesonajelor, uneori cu umor, Lluis Anton Baulenas ilustrează infinita loialitate faţă de idealurile pe care Berta le avea şi convingerea acesteia că misiunea primită era una vitală în ciuda scurgerii timpului. O luptă pentru un ideal capabilă să depăşească propriile limite pentru supravieţuire. Pe fondul unei aşteptări pline de mister şi tensiune relaţia dintre Berta Panatis şi Carlota Monros conduce către un final suprinzător.
Pentru romanul Nasul lui Mussolini Llouis-Anon Baulenas a primit Premiul Sant Jordi în 2008.
Editura Metero Press a publicat de acelaşi autor şi romanul Pentru un sac de oase, distins cu premiul Ramon Llull 2005
Cartea poate fi comandată şi online pe siteul editurii Meteor Press.