Interviuri

“Romania este o tara fara eroi…”

Interviu cu Domnul Adrian Sturdza, Director Sectia Română: "The Epoch Times"

Motto: "România este una dintre tările NATO aflate la confluenta zonelor de influentă rusească, musulmană si vestică. Credem că si pentru români este important să stie ce le rezervă viitorul si să-si facă alegerile constient". – Adrian Sturdza

de Gabriel Teodor Gherasim, New York

Gabriel Gherasim: Domnule Adrian Sturdza, dati-ne vă rog câteva date biografice despre dvs.

Adrian Sturdza: M-am născut în 1968 la Bucuresti. În 1992 am absolvit Facultatea de Electronică si Telecomunicatii a Institutului Politehnic. Deceptionat de turnura impusă României după 1990, am plecat – ca multi altii – din tară. În cazul meu, acest eveniment s-a petrecut în 1996. După 2 ani de sedere prin Austria, am ajuns în Toronto (Canada) – unde m-am stabilit din 1998. Sunt analist programator la o firmă de studii de piată din Toronto. De aproape un an conduc sectiunea în limba română a ziarului "The Epoch Times".

G.G.: Ce este "Epoch Times" (Timpuri Epocale) si de ce este această publicatie importantă pentru români?

A.S.: "Epoch Times" este o companie de media privată apărută în SUA, initial ca ziar de limbă chineză, mai apoi cu editii în multe limbi, printre care si româna. Ziarul este născut din nevoia unor stiri reale despre una dintre cele mai mari puteri ale timpului nostru – China. După cum probabil se stie, singurele stiri despre China sunt cele transmise de agentia chineză de stiri – celebra China Nouă (Xinhua). Dar Xinhua nu este nimic altceva decât unealta de propagandă a Partidului Comunist Chinez – fată de care este total aservită. Astfel că stirile transmise nu reflectă realitatea. După 2000, a devenit important ca lumea să stie ce se întâmplă exact acolo, care sunt tendintele si care sunt problemele. Măcar pentru a sti viitorul investitiilor făcute, dacă nu din motive mai altruiste. Un exemplu în acest sens a fost epidemia de SARS din 2003. Datorită iresponsabilitătii regimului comunist care a ascuns adevărul, lumea nu a auzit de SARS decât foarte târziu. Acest fapt putea produce probleme mari tărilor care fac comert cu China, care o puteau păti serios.

Începuturile au fost modeste – ziarul apărând numai în limba chineză în câteva orase din SUA. Dar poate din cauza caracterului său independent, poate din cauză că serveste o nevoie reală, a devenit relativ rapid cel mai mare ziar de limba chineză (în afara celor din Taiwan, Hong Kong si China continentală), dezvoltând apoi editii în peste 14 limbi. Vorbim despre drepturile omului, despre alegerile proaste pe care omenirea le-a făcut si care ne afectează vietile, despre lucruri pe care le considerăm relevante.

Despre importanta acestei publicatii pentru cititorul român: Un subiect important pe care "Epoch Times" vrea să îl aducă în atentia publicului este noua situatie geopolitică de după 9/11. În conditiile în care SUA sunt asaltate de probleme de tot felul si prinse în conflicte care se cronicizează, este interesantă influenta tot mai mare si mai malefică a regimului comunist de la Beijing, care pare să cuprindă o bucată din Africa, Orientul Mijlociu (cazul Iranului este cel mai notabil) si chiar Rusia. România este una dintre tările NATO aflate la confluenta zonelor de influentă rusească, musulmană si vestică. Credem că si pentru români este important să stie ce le rezervă viitorul si să-si facă alegerile constient.

G.G.: În ce măsură credeti că, comunismul a vătămat poporul român?

A.S.: Acesta este un subiect foarte amplu. Crimele comunismului sunt multe, imense si extrem de putin studiate/cunoscute. Comunismul, asa cum a fost declarat în Manifestul Comunist, îsi propunea înlăturarea violentă a orânduirii sociale si inventarea unei societăti noi, bazată pe principii cel putin ciudate, în mod sigur ne-naturale, care promitea fericirea. Mă rog, fericirea n-au fost în stare s-o aducă nimănui, dar într-un oarecare măsură s-au tinut de cuvânt – au ucis din plin. Bineînteles că toată ideea în sine este o aberatie bolnăvicioasă, nu poti crea fericire bazându-te pe violentă si crime. După cum nu poti construi o economie dacă te bazezi pe non-valoare. Asa că se poate spune că această maladie numită comunism era moartă din fasă. Personal cred că cel mai mare păcat al comunismului este faptul că a distrus fibra morală a oamenilor. Acest lucru mi se pare mai odios chiar decât crimele sistematice pe care le-a comis. Efectele acestui fenomen se fac simtite si acum.

G.G.: De ce credeti că este importantă cunoasterea atrocitătilor comuniste pentru poporul român?

A.S.: România este o tară fără eroi. Nu vreau să spun aici că eroii nu au existat. Dimpotrivă, numărul lor este impresionant si sacrificiile lor coplesitoare – Elisabeta Rizea, Corneliu Coposu, Gavrilă Ogoranu si multi, multi altii, al căror sânge a sfintit pământul românesc. Dar acesti oameni si faptele lor nu sunt cunoscute. Pentru publicul larg, ei sunt cvasi-nonexistenti. Acest lucru nu este întâmplător, ci este un plan sistematic care are strânsă legătură cu comunismul românesc. România este o tară fără eroi, iar un popor fără eroi, fără idealuri, este usor de manipulat si lesne de înrobit, simplu de păcălit si cu un viitor incert. As spune că este un popor sortit pieirii. Ca să nu mai vorbim de faptul că greselile respective se pot repeta, dacă nu sunt popularizate si studiate. Guvernul de la Bucuresti ar trebui să încerce să aducă un viitor bun românilor. Viitor mai bun – nu pâine si circ. Sprijinul acordat în România celor care s-au opus ciumei rosii este aproape inexistent si acum – lucru uimitor la prima vedere.

G.G.: Cum explicati justificarea crimelor comuniste de către comunistii si "democratii" din Europa de Vest si din America?

A.S.: În general există o parte a intelectualitătii care pare să pună încă mare pret pe teoretizările lui Marx, chiar si în prezent. Multi intelectuali sunt neplăcut impresionati de realitătile sistemului capitalist si visează să-l înlocuiască cu ceva care aparent sună bine. Este bineînteles un exercitiu de futilitate, istoria a arătat că doctrina comunistă generează dictaturi groaznice, de fiecare dată când este aplicată. Cât despre justificarea crimelor comise de comunisti: să nu uităm că prin anii 50-60 la Paris erai ostracizat dacă dădeai semne că nu esti de acord cu viziunea lui Stalin. Există încă multi care au studiat în scoli doctrina comunistă ca alternativă la sistemul capitalist. Poate că acesta este un factor. Omenirea rămâne deseori sub influenta unor idei vechi, chiar dacă sunt proaste. În plus, atât Europa de Vest cât si o parte a intelectualitătii americane sunt nepăsătoare la atrocitătile comise de comunisti. Par că acestea nu îi privesc direct, sunt lucruri care s-au întâmplat în Europa de Est sau Asia etc.

G.G.: Corporatiile americane fac mult comert cu dictatorii comunisti din China. Puteti să dati câteva exemple concrete în acest sens? În ce măsură credeti că acest lucru face rău sau bine populatiei chineze sub jugul comunist?

A.S.: As putea da multe exemple de firme americane care fac afaceri cu comunistii de la Beijing. Unele sunt cunoscute, altele mai putin. Însă as vrea să notez aici că nu numai America face asa ceva, ci mai toti cei care pun profiturile înaintea constiintei. As aminti cazul lui Rupert Murdoch, care controlează o parte imensă a presei mondiale în acest moment si care în 2001 a deschis o retea de sateliti de comunicatie în China, în conditiile în care presa chineză este total controlată (www.spacedaily.com/news/murdoch-01b.html); apoi cazul firmei Volkswagen China, care a dat afară angajati care practicau Falun Gong la presiunea regimului comunist etc. etc. Ar fi si cazuri mai cunoscute – cel al firmei Yahoo, care a ajutat regimul comunist să prindă un dizident chinez, si al companiei Google, care cenzurează paginile de internet din China. Exemplele sunt multe si trebuie mentionat că nu toate aceste firme comit greseli constient. Unele sunt obligate să subcontracteze servicii sau produse folosind diverse companii chinezesti conduse de oficiali comunisti, dar pot să nu fie constiente că produsele lor sunt produse în lagăre de muncă, de exemplu. Un lucru trebuie să ne fie cert tuturor: atunci când cumpărăm produse chinezesti – de la bete de mâncare, la ursuleti de plus pentru copii si DVD-uri – este foarte posibil ca ele să fie asamblate de oameni torturati în lagărele de muncă din China. Guvernele au emis la un moment dat ipoteza că dialogul si comertul cu China va avea ca efect democratizarea regimului de la Beijing. Ipoteza s-a dovedit total falsă, nu a făcut decât să strângă profituri fabuloase în mâinile potentatilor comunisti si a celor care fac afaceri cu ei.

G.G.: Detailati ce este "traficul cu organe" cu pacientii din Vest si SUA care beneficiază de vânzarea de organe din China comunistă. Guvernul chinez spune că sunt "criminali" cei de la care se recoltează aceste organe. Cine sunt de fapt "criminalii" si care este pretul pe care-l plătesc pentru acest comert?

A.S.: Traficul cu organe în China este într-adevăr una dintre povestile cele mai macabre ale istoriei moderne. Este probabil cunoscut faptul că regimul comunist chinez permite extragerea organelor de la detinuti de drept comun după ce li se aplică pedeapsa capitală. Mă rog, regimul de la Beijing sustine că acest lucru se face numai cu consimtământul detinutilor. Dar în conditiile extrem de brutale din penitenciarele chineze, cine a putut verifica acest lucru vreodată? Apoi, prin 90 au apărut diverse mărturii despre faptul că uneori extractiile erau făcute înainte de executie, în autobuze special construite. Aceste lucruri sunt mai mult sau mai putin cunoscute. Însă industria de recoltare fortată, pe viu, de organe, pusă la cale în ultimii ani de regimul comunist chinez, este o obscenitate mult mai mare. Conform unei investigatii a ziarului "Epoch Times", în China, în prezent, există zeci de centre de transplanturi care lucrează cu organe care nu provin din bănci normale de organe extrase de la donori care au fost accidentati etc. Sursa organelor sunt oameni vii – detinuti – păstrati special în acest scop, cu analizele făcute la zi etc. Acesti oameni sunt tinuti de regimul comunist precum porcii în ferme, în conditii speciale, până când există o cerere de transplant de organe. Apoi autoritătile caută un detinut compatibil cu clientul care cere organul. Odată găsit, detinutul respectiv este hăcuit, organele îi sunt extrase si trimise la "client". "Resturile" ajung în bănci normale de organe, iar "carcasa", uneori încă vie, este cremată în secret. În martie 2006, ziarul "Epoch Times" a luat interviu unui spion chinez care a cerut azil politic în Vest. Acest spion, care fusese ziarist, a mărturisit că a dat peste un astfel de centru de transplanturi la Sujiatun – unde în subteran, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost construită o vastă retea de comunicatii subterane în care erau detinuti mii de practicanti Falun Gong. Informatiile ni s-au părut absolut incredibile, dar la scurt timp un alt martor, sotia unui chirurg care extrăgea cornee în astfel de spitale, a confirmat independent acuzatiile. Acesta a fost momentul în care "Epoch Times" a început să ia în serios mărturiile celor doi. Ancheta noastră a dezvăluit o serie de astfel de spitale pe lângă care se desfăsoară acest trafic cu organe. În luna iulie a acestui an, investigatiile noastre au fost confirmate de către un raport independent condus de David Kilgour (un membru în Parlamentul canadian, fost procuror) si David Matas (un avocat de drepturile omului). Cei doi au confirmat printre altele că în cel putin 40 de mii de cazuri de transplanturi, guvernul de la Beijing nu a putut indica sursa organelor. Mai mult, ei au sunat diverse centre regionale de transplanturi din China si au spus că vor pur si simplu organe de la oameni vii, practicanti Falun Gong. Oricât de incredibil ar părea, acestea le-au fost oferite contra cost de către oficiali chinezi. Victimele acestui comert infam sunt practicantii Falun Gong. Falun Gong este o miscare spirituală benignă care pune mare accent pe virtuti si recomandă adevărul, bunătatea si toleranta. Falun Gong, desi total neimplicat politic, a intrat în vizorul conducerii Partidului Comunist Chinez în 1999 datorită popularitătii imense pe care a câstigat-o în anii 90 în China. În 1999, Jiang Zemin, pe atunci la conducerea regimului de la Beijing, a început o campanie de eradicare a celor care practică Falun Gong si de înfierare a doctrinei Falun Gong, campanie care se desfăsoară si astăzi.

G.G.: Cum explicati acceptarea concernelor de internet Google s.a. de a crea o formă "cenzurată" pentru chinezi, ca să fie primite pe piata chinezească? În ce măsură interesele corporatiste si comuniste găsesc teluri comune pentru folosirea maselor?

A.S.: Motivele sunt clare: banii. Firmele respective vor o parte din piata chineză, sau umblă după scăderea pretului de cost si fac "outsourcing" (delegare a fortei de muncă) în China etc. Nimănui nu-i place să facă afaceri cu criminali. Dar multi o fac pentru că sunt tentati de banii respectivi. Iar sumele sunt enorme. Însă eu cred că problema trebuie abordată ceva mai global. Tendinta de "outsourcing" prezentă în economiile dezvoltate are la bază presiunea exercitată de actionari asupra conducerii firmelor, de a obtine profituri cât mai mari. Firmele sunt până la urmă conduse de oameni plătiti să raporteze cresteri cât mai mari, măcar pe hârtie. În mod natural, cu timpul, morala si echitatea sunt lăsate deoparte. Astfel că apar scandaluri de gen Enron, cârdăsii cu sisteme comuniste etc. Asemenea fenomene sunt în mod cert dăunătoare pentru societătile respective. De exemplu, multi dintre industriasii americani au remarcat deja efectul de bumerang pe care îl are "outsourcingul" si comertul exagerat cu produse chinezesti.

Cât despre folosirea maselor de către sistemele comuniste si unele companii vestice: comunismul a considerat mereu oamenii ca pe niste obiecte care îl ajutau să-si atingă scopurile si nimic mai mult. În societatea vestică se face de asemenea simtită existenta unui asemenea mod extrem de a percepe oamenii, adică ca pe niste obiecte menite să consume – si prin urmare să aducă profituri. Când se ajunge la astfel de puncte de vedere, colaborarea dintre comunisti si vestici devine foarte usoară. Aceste moduri de abordare sunt bineînteles fenomene care apar atunci când societatea dă semne serioase de boală si de lipsă de întelegere globală a fenomenelor. Problema fundamentală aici cred că este căutarea profitului cu orice pret. Pentru rectificarea acestui fenomen cred că trebuie făcute campanii de educare a publicului. Oamenii trebuie să afle ce consecinte au alegerile pe care le fac. Omenirea trebuie pusă la curent cu nedreptătile care se petrec: genocidul împotriva practicantilor Falun Gong, cu exterminarea tibetanilor si a crestinilor catolici din China. Americanilor trebuie să li se spună că dolarii ajunsi în mâini chinezesti sprijină oameni de genul presedintelui iranian, al celui nord-coreean si patronează masacre de genul celor de la Darfur. Se întorc practic împotriva americanilor.

As mai vrea să adaug că China este o tară cu o putere economică imensă, atât din cauza populatiei extrem de numeroase cât si din cauza sărăciei în care se zbat foarte multi chinezi. Multi oameni de afaceri încearcă să facă afaceri acolo, iar toti, fără exceptie, dau la intrare de dragonul rosu care controlează momentan societatea respectivă si impune regulile jocului. O vorbă românească spune că dacă intri în cocină, te mănâncă porcul. Comunismul s-a bazat pe tot ce e mai josnic în fiinta umană: frică, trădare, necinste, lăcomie etc., etc. Beijingul apelează la aceleasi non-valori umane. Drept urmare, vedem o serie de companii care închid ochii la abuzurile si crimele comise de guvernul de la Beijing, sperând ca opinia publică să nu afle de ele. Dar nu cred că există oameni (în vest) care justifică ororile comunistilor. Ci doar le acoperă, făcându-se astfel părtasi la ele. Suntem toti legati instrinsec. Nedreptătile care se întâmplă oriunde pe glob ne vor afecta mai devreme sau mai târziu. Dar putine ziare vorbesc despre aceste legături si prezintă lucrurile asa cum sunt de fapt.

G.G.: Celălat stat românesc, Moldova, are guvern comunist care insistă să ne reboteze limba si să readucă "istoria" stalinistă în scolile de peste Prut. De ce ar trebui să dea importantă acestui lucru românii din România si exil?

A.S.: Mă rog, dacă românii nu-si apără neamul, nu văd de ce ar face-o altcineva vreodată. Rusia a căutat mereu să tină România sub control. Iar regimul instaurat după Revolutie a reusit pe deplin în acest sens. Diversiunile din Moldova arată exact pretul pe care Moscova îl pune pe oameni, pe popoare.

G.G.: Trebuie un proces al comunismului? Dacă da, de ce?

A.S.: Cred că un proces al comunismului este absolut necesar. Motivele sunt multe. Unul, cel mai evident – crimele comise de partidele comuniste sunt extrem de numeroase. Vorbim aici de sute de milioane de victime. Un alt motiv ar fi că dacă nu sunt analizate cauzele care au determinat aparitia comunismului, dacă nu sunt reevaluate greselile care au fost comise, această atrocitate se poate repeta oricând. Normal, atunci când vorbim despre un proces al comunismului nu ne referim la aducerea în fata Justitiei a tuturor membrilor de Partid. Nu intentionăm să vânăm vrăjitoare, ci să punem la zid fenomenul în sine.

G.G.: Cum puteti fi contactat de cititorii nostri?

A.S.: Oricine este interesat mă poate contacta trimitând un email către Epoch Times România, de pe pagina

www.epochtimes-romania.com/contact.php.

G.G.: Vă multumesc pentru interviu!

A.S.: Si eu la rândul meu pentru atentie!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top