Interviuri

“Arta contemporana a suferit o revolutie puternica”

Interviu cu criticul de artă spaniol Bergona Fernandez Cabaleiro

Interviu realizat la vernisajul expoziţiei “Brâncuşi: E=mc2” a pictorului Romeo Niram, de la ICR Madrid, Noiembrie 2007

Rareş Naghiu Bărbulescu: Stimată doamnă Begoña Fernández Cabaleiro, ne puteţi spune câteva cuvinte despre activitatea Dvs., o prezentare succintă pentru publicul din România care nu vă cunoaşte?

Begoña Fernández Cabaleiro: Sunt profesoară de Istoria Artei la Universitatea Autonomă din Madrid, având specializarea în Artă Contemporană iar în momentul de faţă am început să-mi îndrept cercetările către cinematografie, fiind interesată mai ales de istoria cinematografiei şi relaţia dintre aceasta şi arta contemporană. Sunt autoarea unei teze critice despre arta abstractă în presa din Madrid, fac parte din Asociaţia Spaniolă a Criticilor de Artă şi sunt membră a Consiliului de Critici de Arte Audio-Vizuale din Spania. M-am implicat în diverse proiecte despre gestiunea şi conducerea muzeelor, despre susţinerea pe plan internaţional a artiştilor plastici spanioli, proiecte iniţiate de Ministerul Culturii. Munca noastră este sprijinită de Asociaţia artiştilor plastici, a directorilor de galerii de artă, de muzee şi a criticilor de artă. De asemenea, mă ocup de secţiunea dedicată artelor din revista “Vigometropolitano”.

Rareş Naghiu Bărbulescu: În legătură cu evenimentul de astăzi, vernisajul expoziţiei de pictură al lui Romeo Niram de la ICR Madrid, la care Dvs. aţi ţinut o conferinţă, cum aţi ajuns la colaborarea cu Institutul Cultural Român din Madrid?

Begoña Fernández Cabaleiro: Articolele mele din „Vigometropolitano” au fost descoperite întâmplător de Romeo Niram şi astfel am primit invitaţia de a participa la omagierea lui Constantin Brâncuşi. Mi s-a părut deosebit de interesant şi am decis să particip cu o conferinţă, mai ales că ţineam la Universitate un curs cu o tematică asemănătoare. Având în vedere că va avea loc o expoziţie a unui pictor care a tradus” în pictură opera lui Constantin Brâncuşi, mi-am axat conferinţa pe conceptul de spaţiu în sculptura şi pictura occidentală. Astfel, pornind de la această introducere mai generală, am încercat să explic relaţia Brâncuşi – Niram.

Rareş Naghiu Bărbulescu: Acest eveniment a fost prezentat în presa din România şi primit cu interes. Cum îl vedeţi Dvs.?

Begoña Fernández Cabaleiro: Ştiu că Institutul Cultural Român este echivalentul Institutului Cervantes spaniol. Este cea mai importantă instituţie românească în ceea ce priveşte promovarea valorilor culturale ale României. Astfel, cred că este deosebit de important să se realizeze un eveniment de acest tip, în care se analizează opera lui Brâncuşi, prin prisma lucrărilor unui artist contemporan, cu atât mai mult cu cât se realizează o trecere deosebit de interesantă de la sculptură la pictură.

Rareş Naghiu Bărbulescu: Cum vedeţi Dvs., ca şi critic de artă, arta contemporană?

Begoña Fernández Cabaleiro: Arta contemporană a suferit o revoluţie puternică, a avut loc o răsturnare importantă care a dus şi la o îmbogăţire semnificativă. Însă nu cred că este vorba despre o artă care s-a rupt de tot ce exista mai înainte, aşa cum se spune de multe ori. Părerea mea este că arta contemporană de calitate, ca limbaj plastic de avangardă, are multe legături cu formele artistice anterioare şi am susţinut acest lucru în nenumărate ocazii. Există un mare val de creativitate, o mare libertate de exprimare, ceea ce a permis accesul multor persoane, reuşind să se bucure de succes mulţi artişti, însă nu toţi cei care au succes sunt buni. Pe de altă parte, acest lucru a contribuit la îmbogăţirea artei contemporane.

Rareş Naghiu Bărbulescu: Care este viziunea Dvs. despre opera lui Brâncuşi?

Begoña Fernández Cabaleiro: Cunoşteam opera lui Constantin Brâncuşi, însă fără să o aprofundez. Cred că orice lucrare care conţine un studiu al adevărului solid este interesantă şi în această categorie îl includ şi pe Brâncuşi. Îl relaţionez cu alte cazuri, ca de exemplu cu sculptorul spaniol Chillida, unde văd aceeaşi bază solidă.

Rareş Naghiu Bărbulescu: Ce ne puteţi spune despre pictura lui Romeo Niram, despre lucrările ce alcătuiesc această expoziţie dedicată lui Brâncuşi?

Begoña Fernández Cabaleiro: Este prima dată când am văzut lucrările sale şi m-a impresionat legătura pe care o face între Brâncuşi şi Einstein. Este o explorare inedită, o investigaţie foarte interesantă, reuşind să surprindă foarte bine nivelul artistic al lui Brâncuşi şi să aprofundeze la maximum, pe plan intelectual, aportul ştiinţific al lui Einstein. Am observat felul ingenios în care a ştiut să unească pe pânze toate aceste elemente, conceptul ştiinţific cu cel artistic, pastrând şi elementul uman. Astfel, a creat o punte de legătură între Brâncuşi – Artistul şi Einstein –Omul de Ştiinţă, între conceptul femininului şi originea Universului, adăugând elemente proprii culturii româneşti, ţesăturile şi covoarele tradiţionale, realizate de femeile române manual, elemente prin care Universalul se concretizează în lucrurile insignifiante. Niram a sintetizat totul foarte bine, a ales cu grijă elementele şi a reuşit acest lucru fără a deveni apăsător, într-o manieră elegantă.

Rareş Naghiu Bărbulescu: Stimată Dna. Begoña Fernández Cabaleiro, vă mulţumesc mult pentru amabilitatea Dvs.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole Populare

To Top