Rezonante

M.I.S.A. secta pagana cu masca crestina

Posted on

M.I.S.A… este acest fenomen o filosofie, o religie sau un tratament sportiv si naturist?…



Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut s-a dezvoltat pe teritoriul ţării noastre odată cu acapararea fenomenelor religioase orientale, imediat după revoluţia din 1989. Problematica pusă este identitatea fenomenului yoga. Este acest fenomen o filosofie, o religie sau un tratament sportiv şi naturist?


Mişcarea se autointitulează drept filosofică. Dar să analizăm ce înseamnă o mişcare filosofică.


Filosofia este: 1.Ştiinţă constituită dintr-un ansamblu închegat de noţiuni şi idei, care interpretează şi reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepţie generală despre lume şi viaţă. 2. Totalitatea concepţiilor şi a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei ştiinţe. 3. Atitudine faţă de întâmplările vieţii; mod specific de a privi problemele vieţii. 4. Lucru greu de făcut, problemă greu de rezolvat.


Ţinând cont că această mişcare pune preţ scăzut pe inteligenţă şi critică intelectualii nu putem să o catalogăm drept o ştiinţă. Realitatea nu este nicidecum interpretată şi reflectată la modul general, ci abstract. Nici problemele vieţii nu sunt în centrul atenţiei, M.I.S.A. urmărind numărul de reâncarnări şi de existenţe mult detaşate faţă de viaţă. Iar să te desprinzi de religia iniţială şi să o faci comercială, utilizând zeităţile regionale este furt şi mârşăvie comercială, nu lucru greu de rezolvat.


Nu putem situa această mişcare nici la un anumit tratament deoarece viziunea bazală include mai mulţi termeni, precum: divinitate, absolut, cosmos, etc.


Deci, nu ne rămâne decât o ultimă variantă: religie.


Religia este: 1. Sistem de credinţe şi de practici privind sentimentul divinităţii şi care îi uneşte, în aceeaşi comunitate spirituală şi morală, pe toţi cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituţiilor şi organizaţiilor corespunzătoare; confesiune, credinţă. Crez, cult. 2. Disciplină predată în şcoală, având ca scop educarea şi instruirea elevilor în spiritul religiei.


Dar, ce fel de religie poate fi aşa-zisul fenomen yoga promovat de M.I.S.A.? Nefiind oficială şi practicată de un număr restrâns de persoane nu poate fi decât o sectă.


Secta este: 1.Comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială. 2. Grup de persoane izolate, care susţin o doctrină.


Nefiind acceptată de nicio biserică, preluând termeni divini şi o anume doctrină, aceste persoane izolate formează o sectă. Idolatrizându-l pe liderul spirtiual, Gregorian Bivolaru oamenii din sectă privesc cu suspiciune omenirea şi realitatea. Toţi îl adoră şi nu ai voie să faci parte din sectă fără a-ţi arăta admiraţia faţă de el şi fără a crede în ideile lor. Noutatea nu este bine venită şi nu există altă cale de adevăr înafara celei promovate de ei. Totul este făcut ,,varză”. Idile sunt preluate atât din creştinism cât şi din păgânism ori medicină.


Oamenii cred în reîncarnări, iau tot ce li se spune a fi drept bun şi privesc cu suspiciune societatea, în speţă jurnaliştii. Şi creştinii au încercat să îşi lărgească aria în acest sens, traducând zeităţile creştine zeităţilor orientale şi nereuşind. Oamenii au respins creştinismul şi pe Dumnezeu, realizând că s-a dezvoltat într-un cu totul alt timp şi spaţiu credinţelor lor. Atunci, ne putem pune logica întrebare, cum de fenomenul yoga are succes în ţara noastră?


Desprinzându-l pe Dumnezeu din contextul biblic, aceşti sectanţi i-au lărgit şi denaturat aria de apariţie; astfel, el fiind prezent în tot şi toate, chiar oamenii fiind Dumnezeu. Ne punem logica întrebare, dacă Dumnezeu este tot, ce n-ar putea fi Dumnezeu? Răspunsul e simplu: e mai uşor să trăieşti un vis frumos şi fals decât să accepţi adevărul rece, dar la urma urmei, tot adevăr. Iar legat de logică… prin însăşi îndemnul ei, mişcarea luptă împotriva logicii.


Obiceiurile vechi păgâne precum urinatul mentorului spiritual în gura adepţilor pentru iniţiere ,,se împacă” excelent cu creştinismul, mai ales sexul în grup. Afişele cu femei dezbrăcate atrag tinerii naivi, dar ,,orgiile au loc începând cu anul 4 de studii, atunci când creierul e maleabil şi spălat.” (Cristian Irimescu- scriitor şi fost membru MISA).


Tratamentele naturiste şi mişcările de sport pe care le făceam cu toţii în clasa întâi sunt amestecate cu toate aceste idei şi practici păgâne. Pentru a ne simţi bine şi a accepta toate aceste minciuni trebuie să avem un corp şi un creier relaxat. Oricum, adepţii M.I.S.A. au rămas a zecea parte din câţi au fost,  şi la faimoasa tabără internaţională de la Costineşti, se adună  oameni de ordinul zecilor, minţindu-se că ar fi cu miile ori cu zecile de mii.


Yoginii critică atât bărbaţii cu părul lung cât şi rock-ul, paradoxal, mulţi membri ai lor fiind rockeri cu plete, mişcarea punând chiar muzică rock la meditaţii. De altfel, studiul prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, publicat în cartea ,,Mişcări religioase orientale”, subliniază muzica rock ca fiind foarte ascultată de adepţi.


Regimul alimentar este criticat, ,,Noi suntem ceea ce mâncăm” (Nicu Cojan) – instructor MISA Iaşi. El îi denumeşte ,,vite” pe toţi oamenii ,,carnivori”. Atunci, ne punem serioasa întrebare: să fim animale sau plante? Sau, mai bine să îi lăsăm pe ei să facă parte din aceste 2 categorii. În plus, dacă suntem ceea ce mâncăm, ne putem da seama de intelectul canibalilor care îi mâncau pe misionarii creştini.


Un alt aspect foarte ciudat este cererea pozelor în lenjerie intimă pentru participarea la diferite manifestări sub pretextul observării aurei. Atunci ar trebui ca toţi îngerii şi sfinţii din biserici să fie la ,,bikini” şi Mântuitorul nud, pentru a le putea observa aura. De parcă, aşa cum observă şi tânărul Cătălin Botez, care s-a retras din M.I.S.A., la fel ca toţi ceilalţi, un maestru ,,nu ar putea observa aura fără goliciunea trupească.”


Oamenii acceptă toate aceste lucruri din lipsă de cultură, şi, în primul rând, din prostie. Dar inteligenţa, la fel ca ştiinţa, sunt aspecte criticate. Nu degeaba cârcotaşii i-au pus lui Bivolaru câteva mugete pe fundal. Şi animalele ce pasc au o minte golită şi nu îşi pun multe întrebări.


Scopul mişcării M.I.S.A. este de a ajunge energii în univers. Chiar dacă sunt iluminaţi şi cunosc tot, yoginii români nu renunţă la viaţa lor şi îşi duc la capăt misiunea. De ce nu pleacă mai repede să ne lase pe noi? Pentru a scoate câţiva bănuţi până la plecare.


Un alt aspect mai puţin înghiţit, la fel ca toată mişcarea M.I.S.A., este acceptarea taxei care constă în bani pentru a promova o lună de curs, fără a fi participanţi fizici, acest fapt arătând puterea banului care este deasupra celei spirituale, în cazul lor.


Profesorul universitar doctor, scriitorul Gigi Ceauşu, critică aspru fenomenul yoga promovat de M.I.S.A.: ,,Teoria yogină e depăşită cu mult. Ei încearcă să atribuie legătura omului cu Universul. Dar, Universul e într-o continuă schimbare, noi necunoscând decât informaţia primită prin lumină, care îl prezintă aşa cum era el acum zeci de mii de ani  şi lumea a evoluat, se ştie asta, dar ei au stagnat şi gândesc ca acum câteva mii de ani, când nu aveam tehnică.” Noi nu cunoaştem forma actuală a Universului în prezent, nici măcar nu putem preveni căderea unui asteroid sau a unei comete.  Gigi Ceauşu are mari îndoieli legate de coeficientul de inteligenţă al celor ce practică yoga. Ei consideră cu mult mai importantă practica faţă de teorie, ori ,,este o prostie; ambele sunt la fel de importante, nu putem face practică fără a şti ce practicăm şi nici invers.” Dar, unei minţii odihnite nu îi trebuie prea multă explicaţie legată de ceea ce face.


Profesorul universitar doctor, Nicu Gavriluţă, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, şi el fost membru MISA şi yogin de mai bine de 20 de ani, critică aspru confuzia termenului de ,,Dumnezeu” şi introducerea lui în fenomenul yoga. Este păcat a lua numele Domnului în derâdere. După un lung studiu al acestei mişcări, el concluzionează: ,,Pentru a înţelege fenomenul yoga trebuie să te naşti şi să creşti sub această religie”.


Cristian Bodnărescu

(fost membru MISA)

 

Click to comment

Articole Populare