Diploma de atentie
Martisor din ceramica… pentru Bucovina
Când spui Colibaba ai sentimentul că bei un vin bun şi vechi.
Între anii 1900 şi 1975 la Rădăuţi a trăit meşterul olar Constantin Colibaba care a dat un nou impuls meşteşugului ceramicii tradiţionale şi a reînviat ceramica sgrafitată de Kuty. Ceramica smălţuită este cunoscută aici încă din secolul al XV-lea. Spirala,cercul, lacrima, punctul, steaua sunt motivele preluate din arta populară de către Constantin Colibaba şi revitalizate cu originalitate în piese inedite.
Meşteşugul a fost preluat de către cei doi nepoţi ai săi; Florin şi Marcel Colibaba, care lucrează în ateliere separate, urmându-şi fiecare propria traiectorie a destinului. Dacă Florin mărturisea nu demult că este un neobosit creator, în sensul că se trezeşte şi noaptea din somn creând motive noi, Marcel are o viziune ceva mai statică, păstrând matriţa bunicului. Dacă Florin călătoreşte mult şi obţine premii după premii, Marcel rămâne o prezenţă ceva mai discretă , fiind văzut în public chiar şi la Rădăuţi doar la Târgul Olarilor. Una peste alta şi Florin Colibaba este scump la vedere, însă între două călătorii în străinătate îl putem găsi la atelierul său din incinta Muzeului Etnografic.
Fiindcă în Bucovina pregătirile pentru Paşti încep încă din luna martie se cuvine să ne amintim şi de Olimpia Colibaba, trecută în lumea umbrelor la vârsta de 40 de ani,în anul 1999. Ceramista se specializase în pictatul icoanelor pe sticlă, lucrând şi ouă în foiţă de aur .Prin Fundaţia ’’Constantin Colibaba,, Olimpia pregătea 20 de copii pe care îi iniţia în taina olăritului. Spera că tinerii vor duce mai departe meşteşugul care făcuse ca despre Rădăuţi să se audă şi în străinătate.
’’Lucrez cu gândul la Dumnezeu’’, spunea Olimpia Colibaba. Măcinată de-o boală necruţătoare, ceramista şi-a împlinit totuşi destinul, fiind o părticică din viaţa comunităţii. Olimpia rămâne o verigă a familiei Colibaba. Iar Rădăuţiul fără Colibaba ar avea gustul unui vin slab,de import…