General

Discutii despre rostul existentei… (1)

Posted on

Existăm… Aceasta este o certitudine. De aceea, sistemul nostru existenţial este determinat în mod decisiv de viaţă. Viaţă reprezintă sistemul nostru de referinţă. Tot ceea ce nu aparţine acestui sistem, tot ceea ce nu poate fi reprezentat prin valorile esenţiale ale acestui sistem de referinţă rămâne pentru noi pură speculaţie…

   

    Întrebare: Ce înseamnă existenţa?

    Existăm… Aceasta este o certitudine. De aceea, sistemul nostru existenţial este determinat în mod decisiv de viaţă. Viaţă reprezintă sistemul nostru de referinţă. Tot ceea ce nu aparţine acestui sistem, tot ceea ce nu poate fi reprezentat prin valorile esenţiale ale acestui sistem de referinţă rămâne pentru noi pură speculaţie…

    Întrebare: Dar, sistemul nostru de referinţă poate interacţiona cu alte sisteme?

    Evident, răspunsul este da. Numai că, până acum noi nu am reuşit să demonstrăm existenţa unui alt sistem…

    Întrebare: Dar există sisteme metafizice, există sisteme transcedentale… Cum puteţi spune că nu există nici un alt sistem?

    Îmi pare rău, dar se pare că nu ai înţeles. Astfel, eu nu am spus că nu există alte sisteme. Eu nu am spus în nici un caz că sistemul nostru este singurul. El poate să fie şi nu poate să fie… Eu nu am de unde să ştiu asta. Tot ceea ce am spus eu este că nu am reuşit până acum să demonstrăm empiric (a se reţine că demonstraţia empirică este singura care poate avea o valoare pentru fiinţa umană) existenţa unui alt sistem. Şi atunci, nu este normal ca tot ceea ce creăm (mă refer aici la teorii) să fie într-un fel sau altul inclus în propriul nostru sistem existenţial? În momentul în care ai o multitudine de obiecte albe (care deţin în esenţa lor această proprietate, ea face parte din definiţie), pe care tu le conştientizezi albe şi descoperi un nou obiect din aceeaşi categorie vei încerca să spunem să cauţi o altă culoare. Dacă nu vei reuşi să demonstrezi că acel obiect are o anumită culoare diferită de alb şi totuşi tu şti că este colorat, va trebui să accepţi proprietatea sa de a fi alb… La fel, dacă descoperim un obiect nou în această lume şi nu reuşim prin nici o metodă să definim un alt sistem care să circumscrie obiectul, trebuie să admitem că obiectul aparţine sistemului nostru. Nu există o altă soluţie…

    Întrebare: Dar obiectul nu ar putea să aparţină unui alt sistem, necunoscut nouă?            

    Nu! Şi am să îţi explic imediat de ce… Astfel, prin sistem înţelegem totalitatea factorilor care ne determină fiinţarea. Noi fiinţăm într-un spaţiu determinat de anumite coordonate. Tot ceea ce fiinţează în interiorul acestui spaţiu trebuie automat să fiinţeze în intermediul acestui spaţiu… Noi nu ne putem imagina un alt sistem, pentru că noi suntem deja fiinţe într-un alt sistem. Nu putem să analizăm în mod obiectiv sistemul din care facem parte. Şi, în nici un caz nu putem să analizăm un alt sistem, bazat pe nişte coordonate total diferite…

    Întrebare: De ce?             

    Pentru că, tânărul meu ucenic, pentru că pentru a face asta ar trebui să îţi închipui ceea ce nu îţi poţi închipui. Eu aici nu vorbesc despre diferenţe superficiale cum ar fi cele dintre apă şi foc sau dintre oricare alte două elemente din această lume, din propriul nostru sistem. Nu, în acest sistem există diferenţe, însă esenţa este aceeaşi. Totul este format din viaţă, din agitaţie, din particule. Nu, eu vorbesc despre ceva ce nu poate fi conceput. Despre ceva ce nu poate fi imaginat, ceva ce nu poate fi asimilat de sistemul nostru… Noi nu putem să emitem nici un fel de judecată asupra altor sisteme…

    Întrebare: Dar putem emite ipoteze… Ipoteze care, odată cu timpul şi cu progresul, se pot confirma…?

    Fals… Nimic mai fals decât asta… A emite ipoteze despre ceea ce nu poţi percepe este absurd. Pentru că, în cazul în care ipoteza ta se dovedeşte corectă (sau incorectă), premisa a fost falsă, întrucât tu înţelegi ceea ce nu putea fi înţeles în teorie, ceea ce a fost definit ca necunoscut. Şi astfel, ajungem la o reducere la absurd în care datele iniţiale ale problemei sunt greşite. Dacă teoria ta nu poate fi demonstrată, înseamnă că ea există degeaba şi poate fi înlocuită cu un mare semn de întrebare… Întrebare: Da, înţeleg, deci noi nu putem să definim ceea ce admitem din start că nu avem cum să înţelegem, pentru că altfel am realiza o tautologie…            

    Întocmai… Când emitem judecăţi, trebuie să avem un bagaj iniţial minim de cunoştiinţe… Dacă acest bagaj lipseşte, judecăţile sunt emise degeaba…     (Va urma)

Click to comment

Articole Populare