Stiri

Un an de la trecerea in vesnicie a Preasfintitului Parinte Dr. Ioan Mihaltan

Posted on

După cum se ştie în ziua de 17 martie a anului 2008 Preasfinţitul Părinte Dr. Ioan Mihălţan, fostul episcop al românilor ortodocşi din Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului, a trecut la cele veşnice.

A trecut un an de zile de când Preasfinţia Sa a plecat dintre noi şi s-a mutat la Domnul. Duminică 8 martie în localitatea Ohaba din judeţul Alba, satul natal al Preasfinţiei Sale, unde este şi înmormântat, a avut loc slujba Parastasului la implinirea unui an de la mutarea Sa în lăcaşurile cereşti. Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Alba-Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi. Acest eveniment ne oferă prilejul de a ne reaminti de activitatea şi personalitatea Preasfinţiei Sale.

Repere biografice

Preasfinţitul Ioan Mihălţan a văzut lumina zilei la 27 septembrie 1926 în localitatea Ohaba din judeţul Alba. A absolvit liceul la Blaj şi Teologia la Sibiu. A fost hirotonit preot celib în ianuarie 1951 de către mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului. A ajuns preot în satul natal aşa cum şi-a dorit, slujind acolo aprape 40 ani. În 1973 a început studiile de doctorat la Bucureşti sub îndrumarea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae. Din 1978 a fost şi profesor la Instutul Teologic din Sibiu la catedra de Îndumări misionare. La începutul anului 1990 a fost hirotonit Arhiereu Vicar la Oradea în prezenţa mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului. După trecerea la cele veşnice a episcopului Vasile Coman în anul 1992, a slujit ca episcop titular până la 31 decembrie 2006, când s-a retras din scaunul episcopal.

Episcop la Oradea

Ca episcop a fost preocupat de înfiinţarea unor mănăstiri întrucât în eparhia Oradiei nu exista decât o singură mănăstire, cea de la Izbuc. A îndrumat îndeaproape şi şcolile teologice din Episcopie, respectiv Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea şi Seminariile de la Beiuş şi Zalău. A încercat să fie aproape de preoţi, să le înţeleagă neajunsurile şi să le ofere îndrumări duhovniceşti. A fost foarte înţelegător cu neputinţele firii omeneşti dând dovadă de o maturitate duhovnicească rar întâlnită.

În amintirea ucenicilor

Experienţele duhovniceşti acumulate în decursul timpului ca preot, profesor de teologie şi Arhiereu le-a consemnat în scris în numeroase lucrări care sunt de un mare folos duhovnicesc atât preoţilor cât şi studenţilor şi credincioşilor Bisericii noastre. Unul dintre ucenicii săi, Arhid. Ioan I. Ică jr. de la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu îl păstrează viu în amintirile sale: „Părintele Ioan era o figură aparte. Era în felul său nonconformist duhovnicesc: ţinea la statutul şi statura de părinte mai mult decât la cea de profesor. Pentru el Teologia nu era doar informaţie ştiinţifică riguroasă, ci era în primul rând o şcoală de formare a caracterului religios creştin. Bunătatea şi iubirea veneau înaintea rigorii şriinţifice şi academice. Persoanele vii contau înaintea pregătirii intelectuale, preoţia înaintea ştiinţei; formarea înaintea informaţiilor neasimilate anterior. Era un ţăran ortodox ardelean tipic, un om al concretului uman şi al realului personal, cu oroare organică faţă de abstract şi teoretic. Mi-a trebuit ceva timp, nu mult însă, să-i dau dreptate şi să-i înţeleg pledoaria duhovnicească în adevărul ei inescamontabil pentru orice creştin. Părintele Ioan este pentru mine o candelă pâlpâietoare şi o busolă nerătăcită, un leac de normalitate sănătoasă în timpuri contorsionate şi bolnave”.

La despărţire

Ultimele clipe ale vieţii şi le-a petrecut în satul natal din Ohaba, judeţul Alba, alături de familie şi de credincioşii pe care i-a păstorit vreme de aproape 40 ani. Aşa cum am spus în ziua de 17 martie 2008 după o grea şi îndelungată suferinţă a trecut la cele veşnice. Slujba înmormântării a fost săvârşită la 19 martie acelaşi an, de un sobor de ierarhi în frunte cu Înaltpreasfinţitul mitropolit Bartolomeu Anania.

Acum, la împlinirea unui an de la trecerea Preasfinţiei Sale în veşnicie, toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat, preoţi şi credincioşi, pot înălţa o rugăciune către Părintele Ceresc sau pot aprinde o lumânare în amintirea şi spre odihna veşnică a vrednicului de pomenire Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Veşnică să-i fie pomenirea!

Click to comment

Articole Populare