Stiri
Umiliti pentru drepturi cetatenesti
Memoriu privind recunoasterea drepturilor cetatenesti basarabenilor care solicita redobandirea cetateniei romane
Apel catre societatea civila, mass-media, reprezentanti ai mediului academic, profesional, lideri ai partidelor politice
Adresam un apel catre societatea civila, mass-media, reprezentanti ai mediului academic si profesional, lideri ai partidelor politice parlamentare si extraparlamentare din Romania, Republica Moldova si alte tari sa sustina acest Memoriu privind recunoasterea drepturilor cetatenesti basarabenilor care solicita redobandirea cetateniei romane pentru a schimba intr-un mod favorabil cadrul legislativ romanesc.
Presedintelui Romaniei, Domnului Traian BASESCU
Primului-ministru al Romaniei, Domnului Calin Popescu TARICEANU
Ministrului Afacerilor Externe, Domnului Mihai-Razvan UNGUREANU
Ministrului Justitiei, Doamnei Monica MACOVEI
Memoriu privind recunoasterea drepturilor cetatenesti basarabenilor care solicita redobandirea cetateniei romane
Stimate Domnule Presedinte,
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Stimata Doamna Ministru,
Stimati Domni Ministri,
Dupa vizita intreprinsa la Chisinau, in data de 16.01. 2007, Presedintele Traian Basescu a anuntat ca vinovate de cozile de la Consulat sunt autoritatile romane, care nu au fost pregatite si nu au reactionat responsabil. Totodata, domnul Basescu a recunoscut ca la reprezentanta diplomatica de dincolo de Prut sunt aproape un milion de cereri de redobandire a cetateniei romane de la romanii mostenitori de drepturi din Basarabia.
Despre procesul de redobandire a cetateniei de catre basarabeni, Traian Basescu a spus ca Romania nu poate fizic satisface rapid toate solicitarile venite din Republica Moldova, totusi consideram ca autoritatile romane ar putea solutiona foarte usor aceasta problema daca cetatenii care au depus o cerere de redobandire a cetateniei romane ar fi recunoscuti – prin lege – ca fiind cetateni romani, fara a fi nevoiti sa astepte 9 ani pentru aceasta procedura.
Conform datelor din Monitorul Oficial, in perioada 2002 – 2007 cei CINCI judecatori care fac parte din Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei romane(*) au reusit performanta de a prelucra in medie O CERERE pe zi (cca. 37 cereri pe luna). Daca se va lucra in acest ritm, pentru procesarea celor cca. 750 de mii de solicitari de cetatenie venite de la basarabeni si bucovineni, statul roman are nevoie de peste 1600 de ani.
In aceste conditii, cerem autoritatilor responsabile de aplicarea corecta a legislatiei si de bunul mers al procesului de acordare a cetateniei sa intervina pentru :
1. Adoptarea unui act normativ prin care toti basarabenii care au depus in conditii legale o cerere de redobandire a cetateniei romane la Ministerul Justitiei sau la Consulatul Romaniei din Chisinau sa fie recunoscuti ca cetateni romani;
2. Repunerea acestora in drepturile cetatenesti prin eliberarea de catre M.A.I. a actelor de identitate intr-un termen rezonabil (maxim 90 de zile), asa cum s-a procedat pana la blocare a procesului de redobandire a cetateniei romane (in 2001**) ;
3. Anularea Art. 10 indice 2 si a Art. 37 indice 1 din Legea nr.21 / 1991 privind cetatenia romana (***)
Dorim solutionarea cat mai rapida a interventiei noastre privind solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni.
Chisinau – Bucuresti, 25 ianuarie 2007
Asociatia Hyde Park
Persoane de contact:
Alina Didilica, Chisinau – (+373) 69.553.585
cetatenie@yahoo.com
Ghenadie Brega, Bucuresti (+40) 745.435.321
ghenadie@brega.org
Anatolie Juraveli, Iasi – (+40) 740.639.309
www.curaj.net
Semnatarii…
Pentru a semna petitia, trimiteti coordonatele Asociatiei / institutiei care sustine acest demers – inclusiv Nume / Prenume si date de contact ale persoanelor care semneaza – la una dintre adresele mentionate mai sus sau puteti sa le postati scriind un comentariu la această adresa www.curaj.net/?p=1773
ANEXA:
* Activitatea acestei Comisii este reglementata prin legea 21/1991 modificata, iar completul format din cinci judecatori este desemnat de Presedintele Tribunalului Bucuresti, fiind degrevat de alte sarcini si desfasurandu-si activitatea in mod constant la sectiile Tribunalului Bucuresti.
** Istoricul blocarii procesului de redobandire a cetateniei romane
Din decembrie 2001 pana in prezent aplicarea art.10 din Legea 21/1991 este mai mult suspendata.
Din decembrie 2001 pana in mai 2002 procedura a fost suspendata prin Hotarare de Guvern.
Din decembrie 2002 pana in mai 2003, procedura este iarasi suspendata prin HG. Din august 2003 intra in vigoare OUG 43/2003, care bulverseaza total procedura redobandirii cetateniei romane prin introducerea art. 10.1 si art. 10.2 care conditioneaza depunerea cererii de redobandire a cetateniei romane de anumite conditii care ingradesc "dreptul la petitie" si "accesul liber la justitie".
Astfel, in perioada 2002 – 2005 s-au acordat 1650 de titluri de cetatenie romanilor din fostele provincii romanesti (Basarabia si Bucovina de Nord), deci aproximativ 400 de cetatenii / an fata de o medie de 8000 de titluri de cetatenie / an care s-au acordat intre anii 1991-2001. Pentru procesarea celor cca. 40 mii de dosare nesolutionate pana in prezent va fi nevoie de cel putin 90 de ani. La acestea se adauga alte 750 de mii de cereri de cetatenie care vor fi solutionate in peste 1500 de ani…
Este un rezultat premeditat, la care s-a ajuns in urma manevrei de transferare a competentei de solutionare a cererilor de redobandire a cetateniei romane de la M.A.I. la Ministerul de Justitie, transfer care a fost mai degraba conceput ca o bariera legala pentru blocarea procedurii de redobandire a cetateniei romane.
*** Art. 10 indice 2 – (1) Persoanele prevazute la art.10¹ care au domiciliul sau resedinta in Romania pot depune la Ministerul Justitiei o cerere de redobandire a cetateniei romane dupa implinirea unui termen de 4 ani de la momentul obtinerii dreptului de sedere, respectiv al stabilirii domiciliului in Romania.
Art. 10¹ – (1) Fostii cetateni romani care inainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul II pot redobandi ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art.8 alin (1) lit. b), c), e) si f).
Art. 37 indice 1 din Legea 21/1991 privind cetatenia romana: "Persoanele prevazute la art.10¹ care au redobandit cetatenia romana cu stabilirea domiciliului in Romania sau care si-au stabilit ulterior domiciliul in Romania nu vor putea exercita dreptul la libera circulatie in baza pasaportului emis de autoritatile romane pentru a calatori in alte state decat statul de origine timp de 4 ani de la data stabilirii, respectiv a schimbarii domiciliului".