Stiri

Monument in memoria eroilor patriei

Posted on

La Remeţi s-au desfăşurat zilele acestea manifestării grupate sub genericul “Zilele Comunei Bulz”…

    La Remeţi s-au desfăşurat zilele acestea manifestării grupate sub genericul “Zilele Comunei Bulz”. Acestea au debutat cu lansarea carţii “Valea Iadului”, o antologie din perspectiva economică, socială, deontologică şi etnografică. Autorii, prof. doctor Vasile Todincă si fosta sa elevă a acestuia, Mariana Bărburaş, acum profesoară de limba romană la Bulz.

Despre carte, care semnează şi prefaţa acestuia, prof. univ. doctor Ioan Cuceu, directorul Institutului “Ioan Muslea” din Cluj-Napoca a subliniat că “Este o premieră, care se abate de la monografia tradiţională a Şcolii Gustiene de Sociologie. Autorul principal, fiind de profesie sociolog, şi-a pus amprenta asupra realitaţii cercetate”. A urmat proiecţia unui film documentar intitulat “Monografia Comunei Bulz”.

Manifestările au continuat apoi cu dezvelirea unui monument închinat eroilor căzuţi în cele două conflagraţii mondiale, plecaţi pe front de pe această vale.Primarul comunei, Mircea-Augustin Sărăcuţ,ca şi col.(r) Ioan Costea, până de curând comandantul unui important regiment din armata română, fiu al localitaţii, unul din iniţiatorii infăptuirii acestui monument au vorbit pe larg despre acest eveniment, adevărate pagini de istorie.In preajma monumentului s-a desfăşurat o slujba de pomenire, au fost depuse coroane şi jerbe de flori iar apoi a defilat o gardă de onoare-cu drapel a Regimentului 50 R.A.A. din Cluj-Napoca.

Au ţinut sa fie prezenţi doamna Lucia Varga, ministru-secretar de stat în Ministerul Mediului si Dezvoltării Durabile, singurul parlamentar bihorean, deputatul Cornel Popa, reprezentanţi a unor unitaţii militare precum şi reprezentanţi “de mâna a 7-a” ai unor partide politice; cam “subţirel” au fost reprezentanţii Consiliul Judeţean Bihor, Prefectura, dar si cei chemaţii să ne vorbească despre eroi şi faptele lor.

Ziua s-a incheiat cu un important spectacol la care şi-au dat concursul formaţii folclorice locale şi cele invitate din alte localitaţii ale Bihorului.

                                                            

P.S. La această manifestare au fost piese rare si ziariştii, au lipsit cu desăvârşire studiourile de televiziune şi de radio, locale cât si cele centrale.
Se vede că istoria nu mai interesează chiar pe nimeni…!!!

Click to comment

Articole Populare