Stiri
„La izvorul lui Horea”
O tradiţie de peste 20 de ani: Serbarea câmpenească „La izvorul lui Horea”
Programul a debutat cu un Te Deum, oficiat la troiţa lui Horea (creaţie a sculptorului Vasile Holhoş), de un sobor de preoţi, la care au participat: prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Radu Ţîrle, parlamentari bihoreni, oaspeţi din Cernăuţi, primari şi reprezentanţi ai consiliilor locale din unităţile administrative învecinate, precum şi oameni de cultură din Oradea şi Bihor. În plus, într-o atmosferă de sărbătoare, membrii Asociaţiei „Datina Străbună” din Oradea au prezentat un emoţionant moment de cinstire a memoriei înaintaşilor noştri.
Primarul comunei Criştioru de Jos, Nicolae Onica, a invitat apoi pe scenă oficialităţile prezente, care au promis în cuvântul lor o mai mare implicare în soluţionarea problemelor socio-economice ale zonei. Cel mai aşteptat a fost programul artistic, în cadrul căruia şi-au dat concursul: Ansamblul „Mioriţa” şi formaţia de dansuri populare maghiare „Toldi”, ale Casei de Cultură Salonta, coordonate de Camen Laza, directoarea instituţiei, şi de educatoarele Lia Butcă şi Elena Beltechi; membrii Clubului Copiilor din Ştei, conduşi de prof. Raul Bocşe, care a făcut în cadrul programului şi o demonstraţie de olărit, stârnind în principal interesul celor mici. A venit apoi rândul soliştilor vocali ai Ansamblului „Auşana”, din Auşeu, condus de Silviu Botiş, care au prezentat cântece din mai multe subzone ale judeţului nostru. Este vorba de: Georgiana Benea, Claudia Cacuci, Roxana Ilisie, Ovidiu Pişcoi, Paula Lezeu, Ciprian Mocan, Ionel Ban şi Romina Nemeş. Ropote de aplauze a cules şi Ansamblul artistic profesionist „Crişana”, condus de Leontin Ciucur, care a susţinut un program de cântece şi jocuri populare, prin concursul soliştilor Luminiţa Tomuţa, Viorica Bradea, Felicia Costin, Cornel Borza, Leontin Ciucur, al orchestrei şi dansatorilor ansamblului.
Ca de fiecare dată, Casa de Cultură Beiuş a fost reprezentată aşa cum se cuvine de artiştii Ansamblului „Muguri şi Mlădiţe de tezaur”, condus de Anca Silvia Banda, printr-un program susţinut de soliştii vocali şi instrumentişti, precum şi de grupul de dansatori ai acestuia. În plus, Casa de Cultură Beiuş a contribuit şi la amenajarea scenei, printr-o expoziţie de artă populară, alcătuită din ţesături şi cusături specifice zonei de provenienţă. Programul a fost prezentat de prof. Anca Banda şi prof. Florea Crişu, maestru coregraf la CJCPCT Bihor.
Serbarea câmpenescă „La izvorul lui Horea” a fost iniţiată acum mai bine de 20 de ani, de către dr. Traian Tulvan, fiind susţinută, de-a lungul timpului, de către toţi primarii comunei Criştioru de Jos.