Stiri
Concurs de debut literar UniCredit
UniCredit Ţiriac Bank şi Asociaţia Catalist au lansat cea de-a doua ediţie a Concursului de debut literar UniCredit.
Competiţia este deschisă tuturor autorilor ale căror lucrări nu au mai fost publicate, cei interesaţi putând să îşi înscrie manuscrisele până în data de 20 mai 2009.
Concursul de debut literar UniCredit cuprinde trei secţiuni: proză scurtă, roman şi poezie. Lucrarea câştigătoare a fiecărei secţiuni va fi premiată în cadrul unui eveniment organizat la Librăria Cărtureşti. De asemenea, cele trei creaţii premiate vor fi editate şi promovate de către Editura Humanitas în toamna acestui an, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, ediţia a XVI-a.
Membrii juriului sunt personalităţi recunoscute în peisajul literar şi publicistic românesc – criticii Paul Cernat, Mircea Vasilescu şi Liviu Papadima, care au evaluat şi selectat cele mai bune manuscrise şi în 2008.
„Acest proiect se alătură iniţiativelor culturale pe care Grupul UniCredit le desfăşoară în mod tradiţional în sfera artei şi a culturii”, a declarat Anca Nuţă, Manager Evenimente, CSR şi Proiecte Culturale în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. „Am lansat acest concurs anul trecut, fiind conştienţi cât de lung şi de dificil poate fi drumul unui tânăr autor până la consacrarea mult dorită. Concursul nostru a atras încă de la prima ediţie o participare numeroasă, şi ne aşteptăm ca şi anul acesta mulţi oameni cu talent literar să profite de şansa de a-şi vedea numele în librării.”
„Acest concurs aduce un plus de normalitate într-o lume în criză de modele: recunoaşterea publică a valorii. Un plus de încredere, că şi la noi este posibilă ierarhia pe bază de merit”, a afirmat Cristina Guseth, Directorul Asociaţiei Catalist.
În urma primei ediţii a concursului, banca a sprijinit publicarea a trei lucrări, lansate la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, 2008. Autorii premiaţi au fost Daniela Catona, din Timişoara, pentru volumul de poezie „Iepurele de martie”, Ioana Silvia Popescu, din Târgovişte, pentru lucrarea de proză scurtă „Iradierea unei lumi oarecare” şi Constantin Felician Chiruţă din Oradea, de asemenea, pentru o lucrare de proză scurtă intitulată „Galeria oglinzilor negre”.
Informaţii suplimentare despre criteriile de eligibilitate şi modalitatea de înscriere în concurs sunt disponibile pe site-ul www.bibliofagia.ro.
Despre UniCredit Ţiriac Bank
UniCredit Ţiriac Bank este o instituţie financiară ale cărei activităţi de susţinere cultural artistică pun un accent deosebit pe zona artelor vizuale, acoperind totodată domeniul muzical şi al literaturii, în spiritul tradiţiei Grupului UniCredit.
Banca susţine financiar primul centru independent de artă şi cultură deschis sub numele Pavilion UniCredit, fiind, totodată, partener strategic al Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti. Componenta cultural artistică a strategiei de etică şi responsabilitate a băncii se concretizează în implicarea sa în proiecte pe termen lung, pe care le finanţează în calitate de partener principal – Festivalul Internaţional de Film Anonimul, Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu sau proiectul de artă comunitară metroArt –, derulând totodată iniţiative proprii cum sunt Concursul de debut literar UniCredit şi bursele oferite masteranzilor din Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.
Despre Grupul Humanitas
Fondată în 1990, Editura Humanitas a devenit în decurs de nouăsprezece ani Grupul Humanitas, un holding cultural care reuneşte firme independente juridic, însă având evidente legături între ele – Editura Humanitas, Editura Humanitas Fiction, Editura Humanitas Multimedia şi Societatea de difuzare Librăriile Humanitas.
Profilul iniţial de ştiinţe umaniste al Editurii Humanitas este astăzi mult extins, editura publicând în prezent atât literatură, filozofie, religie, ştiinţe sociale şi politice, istorie şi memorii, cât şi carte de ştiinţă, carte practică, albume de artă, carte pentru copii şi carte şcolară. Peste 370 de titluri pe an apar în cele mai mult de 50 de colecţii şi serii de autor ale editurii al cărei portofoliu cuprinde numele celor mai importanţi autori clasici, moderni şi contemporani.