Stiri
Apel pentru salvarea culturii vii
Petiţie adresată Guvernului şi Parlamentului României, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional
Anunţul public făcut de Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional în data de 14 aprilie cu privire la bugetul acestui minister pentru 2009 e de natură să trezească îngrijorarea întregului sector cultural şi să genereze un protest similar cu acela din educaţie.
Din acest buget reiese că domeniul cel mai afectat este acela al proiectelor culturale, bugetele tuturor evenimentelor culturale aflate pe lista de priorităţi naţionale a ministerului fiind drastic diminuate.
Într-una dintre cele mai proaste situaţii se află Festivalul Naţional de Teatru, manifestare reprezentativă pentru mişcarea teatrală românească, cu o tradiţie neîntreruptă de 18 ani, care a primit în acest an un buget mai mic cu 78 la sută faţă de anul trecut. Reprezentanţii UNITER, producătorul evenimentului – Cristina Modreanu, director artistic al FNT şi Aura Corbeanu, director executiv, – au anunţat în plină conferinţă de presă că ne aflăm în pragul ruperii unei tradiţii de 18 ani fiindcă bugetul alocat este cu totul insuficient pentru organizarea festivalului. Nu trebuie uitat că teatrul este o artă vie, care presupune întâlnirea directă – adică deplasări de oameni şi decoruri, adaptări tehnice, promovare.
Dat fiind că toate celelalte proiecte culturale din ţară care se bazau pe sprijinul ministerului (în afara Festivalului Enescu) sunt grav afectate de reducerile de buget, ne vedem datori, ca reprezentanţi ai lumii culturale şi ai societăţii civile să cerem public Guvernului României, reprezentanţilor noştri din Parlament să repună în discuţie bugetul culturii şi să cheme la masa de dialog reprezentanţii evenimentelor afectate pentru a găsi împreună calea cea mai bună de salvare a culturii vii, singura de natură să promoveze autentic şi consistent, imaginea ţării noastre în context european şi mondial.
Sprijinim, totodată demersul ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional, Theodor Paleologu, de a repune în dezbatere publică modul de utilizare a fondurilor alocate, în vederea salvării unor proiecte esenţiale pentru patrimoniul cultural al României.
Chiar şi în vremuri de criză, cultura trebuie să rămână o prioritate naţională, împreună cu educaţia, amândouă reprezentând investiţii pe termen lung, absolut vitale pentru un stat modern, european. O gândire pe termen scurt ne face tuturor un rău imens.
SUSŢINĂTORI:
UNITER – Uniunea teatrală din România
AICT – Asociaţia Internaţională a criticilor de Teatru – secţia română
Centrul de Cercetare şi Creaţie teatrală „Ion Sava”
Festivalul Naţional de Teatru
Festivalul Internaţional „Shakespeare”
Festivalul Internaţional de Film Transilvania
Festivalul International de Teatru ATELIER de la Baia Mare
Teatrul Naţional Bucureşti
Teatrul Naţional Timişoara
Teatrul Naţional Cluj-Napoca
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Teatrul National „Vasile Alecsandri” IaşiTeatrul „Luceafărul” din Iaşi
Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ
Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brasov
Teatru Municipal „George Bacovia” din Bacău
Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea
Teatrului „Toma Caragiu” Ploieşti
Teatrul pentru copii şi tineret “Ariel”, Târgu Mureş
——————————————————————————————————–
Vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru semnând aceasta petiţie la adresa:
Vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru semnând aceasta petiţie la adresa:
http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/apel_pentru_salvarea_culturii_vii-p47143046.html