Carte

Stapanul tuturor dorintelor

Posted on

Dorinţele ţi le poţi împlini şi singur, dar eşti sigur că îţi poţi asuma consecineţele?

Dorinţele noastre sunt vii. Trăiesc în noi şi ne îndeamnă să mergem mai departe. Dar orice dorinţă împlinită aduce cu sine şi un moment de amărăciune. Uneori atunci când ni se îndeplineşte o dorinţă automat vine alta, şi alta, şi alta şi uite aşa nu reuşim să ne mulţumim sinele niciodată. „Stăpânul tuturor dorinţelor. Relicva magică”, romanul autoarei Judith Merkle Riley, evidenţază acest lucru într-un mod inedit.

Cartea este, de departe, o ficţiune. Însă, are şi o bază istorică destul de solidă. Acţiunea se petrece în Franţa anului 1556, având-o într-unul din planurile principale pe regina Caterina de Medici. Cum şi reginele au sentimente, dureri şi, mai ales, dorinţe, nici regina noastră nu iese din tiparul omului. Italianca Caterina de Medici, credincioasă, dar în acelaşi timp pasionată de arta vrăjitoriei începe să îşi dorească un anume obiect magic care să îi poată îndeplini dorinţele sufletului. Regina trece printr-o perioadă „neagră”. Regele preferă în patul său o femeie mai în vârstă, căreia îi cere şi sfatul ori de câte ori este în impas. Lucru pe care Caterina îl pune pe seama unei magii necurate, „fabricată” chiar de magicianul ei. În acelaşi timp, marele profet, Nostradamus, tipareşte cartea sa de căpătâi „Centaurii”, printre rândurile căreia este prezisă şi moartea regelui.

Relicva magică, atât de mult râvnită, cade în mâinile unei poete mediocre, lucru care o face pe Caterina de Medici să o invite pe tânără la cercurile ei literare şi să-i ceară privilegiu de a-şi pune o dorinţă. Dar oare ştie ea ce anume îi va aduce lucrul acesta? Este pregătită să suporte consecinţele?

Ei bine, nu. Nimeni nu poate suporta consecinţele. Relicva magică, care este de fapt capul unui „diavol” nemuritor, care tălmăceşte dorinţele şi le îndeplineşte după propria voie, nu poate fi controlată. Jocul dorinţelor este un joc periculos, un labirint al dorinţelor din care nu poţi ieşi decât atunci când sufletul îţi este vândut în totalitate şi moartea de prinde în braţele ei.

„Stăpânul tuturor dorinţelor” nu pune în evidenţă doar latura mistică, ci şi pe cea istorică şi pe cea a marilor iubiri. Căci, în timpuri ca acelea, dragostea nu era permisă, nu era nobilă decât prin prisma averii celui cu care te uneai. O poveste teribilă de iubire îşi face simţită prezenţa pe parcursul istorisirii. Două femei, din două lumi diferite, cu tragedii asemănătoare, ce luptă pentru ceea ce iubesc, fiecare pe calea ei. Un profet ce înţelege prea târziu că nu „Stăpânul tuturor dorinţelor” va distruge lumea, ci ea – lumea – se va autodistruge, prin ambiţie şi neînţelegere. Aşadar, nu diavolul este cel mai mare duşman al omului, ci chiar omul este cel mai mare duşman al său.

Un război ce se desfăşoară în mijlocul unei drame şi o lume înconjurată de puteri supranaturale şi iubiri imposibile.

Editura Allfa, recomandă această carte tuturor celor ce doresc o altfel de lectură: pasională, plină de umor, de vrăjitorii şi de vieţi duse la extrem.

Lectură plăcută!

 

Click to comment

Articole Populare