Carte
“Jertfa de sange a Bihorului”, cartea de aur a eroilor nostri
Lansarea cărţii “Jertfa de sânge a Bihorului” a umplut, miercuri, până la refuz, sala “Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea.
În cele 545 de pagini, sunt publicate listele cu numele tuturor eroilor, precum şi fotografiile monumentelor ridicate în cinstea lor în satele, comunele şi oraşele din judeţul nostru. Organizatori: Vatra Românească – Filiala Bihor, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor” şi Editura “Arca”.
“Ideea acestei lucrări s-a născut cu câţiva ani în urmă, din dorinţa îndeplinirii unei datorii sacre faţă de bihorenii căzuţi pentru ţară, în cele două conflagraţii mondiale”, a spus coordonatorul volumului, prof. Gheorghe Damian, preşedintele Organizaţiei Vatra Românească – Filiala Bihor. Trebuie spus că domnia sa, împreună cu Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor”, care îl avea preşedinte la acea vreme pe regretatul col. (r) Vasile Schinteie, au hotărât editarea unui “album monografic”, intitulat “Jertfa de sânge a Bihorului”, în care să fie cuprinse listele cu toţi cei căzuţi pentru ţară, din Bihor, în secolul XX, precum şi fotografiile monumentelor ridicate până în prezent în onoarea acestora. “Ne-a cuprins mâhnirea constatând că prea puţine localităţi din judeţul nostru reuşiseră, în aproape o sută de ani, să ridice un monument în memoria celor căzuţi pentru ţară în Primul Război Mondial, şi apoi în ultima jumătate de secol, pentru cei căzuţi în al Doilea Război Mondial, pe câmpurile de luptă”, a mai spus Gheorghe Damian.
În definitivarea conţinutului, un sprijin deosebit a venit din partea Editurii Arca, condusă de omul de cultură Mircea Bradu, care, referindu-se la carte, a spus că este ea însăşi un monument al monumentelor. Trebuie spus că textele, atât cele introducâtive, cât şi cele care prezintă fiecare monument, sunt rezultatul eforturilor ştiinţifice a trei tineri istorici: Radu Milian, Radu Târnoveanu şi Augustin Ţărău. Damian a ţinut să le mulţumească apoi tuturor celor care au contribuit într-un fel sau altul la apariţia cărţii, manifestându-şi speranţa apariţiei, în 2009, a celui de-al II-lea volum, care să vină în completarea primei ediţii. Calitatea ştiinţifică a textelor a fost asigurată de un grup de istorici, universitari şi cercetători consacraţi: prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Barbu Ştefănescu, prof. univ. dr. Ion Zainea, conf. univ. dr. Constantin Mălinaş şi Mircea Bradu.
“Cred că acest monument scris al eroilor bihoreni i-a adus domnului Schinteie acolo, sus, zâmbetul pe buze…”, a spus, în final, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale “Cultul Eroilor”, lt. col. (r) drd. Dan Poinar, preşedintele Filialei Bihor al Asociaţiei “Cultul Eroilor”.