Carte

Maria Angels Anglada – Vioara de la Auschwitz

Posted on

“Vioara asta a ta o să aibă cel mai frumos sunet care se poate închipui. Iar eu o să cânt la ea. Trebuie, sunt sigur că o să reuşim”


În lagărul de exterminare Auschwitz numărul victimelor nu este cunoscut cu exactitate. Cifra de peste 1 milion de oameni omorâţi este cu atât mai cutremurătoare cu cât 1 milion de persoane înseamnă  1 milion de poveşti cutremurătoare, 1 milion de drame. Vioara de la Auschwitz prezintă printr-un stil propriu şi plin emoţie drama oamenilor de la Auschwitz îmbinată cu farmecul muzicii, dăruirea pentru crearea acesteia şi chinurile prin care aceasta se desăvârşeşte.

Este o poveste din cele peste 1 milion, scurtă şi plină de trăiri  în care fiecare capitol este însoţit de versuri pătrunzătoare urmate, imediat, de extrase din rapoartele şi documentele oficiale ale lagărului prin care drama celor care au trecut porţile lagărului să fie vie în inima celor care încearcă să-şi imagineze ceea ce poate fi mai rău în gândul unor oameni.

Poveste începe în iarna anului 1991 când, la un concert în Cracovia, un oraş cu muzicieni de elită, un tânăr muzician este atras de sunelte capitvante ale unei viori aflate în mâinile unei doamne cu o înfăţişare tristă, violonista principala a orchestrei.

Plin de curiozitatea de a afla de unde este vioara, nereuşind să-şi dea seama va încerca să afle de unde este vioara pe baza unor pagini fotocopiate în care se dezvăluie povestea…

Este povestea lutierului Daniel, captiv în lagărul de la Auschwitz peste care, asemeni celorlalţi încarceraţi pluteşte aerul morţii şi a prietenului său Bronislaw celebru înainte de război pentru interpretările sale care este chemat mereu de comandantul lagărului să-i încânte oaspeţii. La un moment violonistul este ameninţat cu moartea fiindcă vioara acestuia scoate sunete discordante. Daniel va interveni şi va arăta că, de fapt, nu violoncelistul este de vină ci vioara care are o crăpătură pe care o va repara. Lutier talentant, Daniel este obligat de comandantul lagărului, pasionat de muzica clasică să construiască şi o vioară având ca model celebrele viori create de Stradivarius. O vioară fără niciun cusur. Iar la vioară va trebui să cânte prietenul său. În caz contrar…

Romanul surprinde în acelaşi loc drama omenilor şi drama lutierului aflaţi într-un loc al morţii din care, pe unii, doar arta îi mai poate salva.


“Această carte micuţă vi se va imprima cu siguranţă în memorie. Din ea răzbat în mod vibrant atât oroarea unei neomenii inimaginabile, cât şi puterea incontestabilă a muzicii. N-o veţi uita niciodată.” (Tatiana de Rosnay, autoarea cărţii Sarah’s Key)

“Vioara de la Auschwitz este o poveste deosebit de impresionantă, despre puterea transcendentă a artei şi în acelaşi timp despre trauma dezumanizantă a Holocaustului. Anglada scrie cu eleganţă şi rafinament, concizia expunerii contribuind la forţa emoţională a cărţii.” (John Boyne, autorul cărţii Băiatul cu pijamale în dungi)

“Anglada oferă numai acele detalii ale vieţii din lagărul de la Auschwitz care îi sunt necesare pentru a transmite sentimentul zguduitor al ororii, însă are darul de a-l echilibra în chip artistic cu descrierea frumoasă şi atentă a muncii lui Daniel, ce reflectă posibilitatea găsirii speranţei şi frumuseţii într-un loc atât de întunecat. Cartea este la fel de măiestrit lucrată ca şi vioara lui Daniel şi persistă în amintire multă vreme după ce lectura ei a luat sfârşit.” (Shelf Awareness)

 

Colectie: Beletristica

ISBN: 978-973-728-493-8

Format: 13×20

Nr. pagini: 128

An aparitie: 2010

Cartea poate fi comandată şi online de pe siteul editurii Meteor Press

Click to comment

Articole Populare