Carte
Ivona Boitan: “Cu sange rece si albastru”
Sambata, 4 octombrie, la Libraria Carturesti – Muzeul Taranului Roman a fost lansat romanul "CU SANGE RECE SI ALBASTRU" al Ivonei Boitan.
Cu 5 ani de Regie-teatru la activ (clasa Alexa Visarion/ Hajiculea), scenarist(a) de profesie, era si greu de crezut ca scrisul nu va fi la fel de tentant pentru Ivona cum sunt scenaristica si regia. In prezent este scenarist la Pro TV, pe parte de regie a semnat spectacolul Viata conjugala de Max Aub ( la Targu Mures), iar sambata, 4 octombrie si-a lansa romanul "Cu sange rece si albastru", scos la Editura Tritonic.
Cartea marcheaza debutul editorial al Ivonei, care pare sa nu ramana pentru multa vreme un gest singular, intrucat un al doilea titlu este deja in lucru daca nu chiar terminat, insa despre aceasta lucrare ni se spune ca "nu-i timpul copt", nu este un titlu pentru viitorul apropiat.
Scos la grupul editorial Tritonic (care are deja 15 ani de existenta), romanul "Cu sange rece si albastru" este construit pe doua planuri si doua voci- avem doua personaje feminine centrale: "o avocata cu sange rece si bogata si o batrana de pe strada"- nimic conflictual pana aici, aproape ca nu vezi cum s-ar putea construi o intriga de roman cu doua astfel de personaje. Insa cand "avocata cu sange rece si bogata" isi propune sa rupa monotonia zilelor ei trase la xerox si ia acasa o batrana de pe strada, cu gandul sa faca un gest crestinesc de Paste, oferindu-i acesteia ocazia unei mese imbelsugate, iar batrana accepta gestul cu o bucurie impinsa pana-n pragul refuzului de-a mai pleca de acolo vreodata, ei bine, atunci devine clar. Clar ca un sir de persoane si evenimente aparent (sau nu) firesti, de ordin cotidian, pot fi catalizate de un singur gest iesit din comun, de un moft al unuia dintre personaje, de o rupere de ritm in viata de zi cu zi, care insa, provoaca o rasturnare majora de planuri si o avalansa de incidente, evenimente neasteptate, aproape neverosimile. Practic, o miscare pendulatorie cu condeiul intre firesc/nefiresc, banal/extraordinar, cotidian/ eveniment memorabil, prin filtrele personale ale unei tinere, iata, si scriitoare- Ivona Boitan- pentru care jocul (pe hartie) cu destinele unor personaje mai mult sau mai putin inventate e nu doar un hobby, ci si o meserie. Pe care stie sa o faca bine.
Micro-interviu cu autoarea
Rep: Ivona, debut?
I.B.: Debut.
Rep: De ce Editura Tritonic?
I.B. Pentru ca au fost prompti, pentru ca au o gandire tanara si pentru ca imi place echipa de acolo.
Rep: E Tritonic o editura specializata pe roman de dragoste sau tinde sa devina una?
I.B. Nu e o editura specializata, e o editura deschisa catre lucruri de valoare si talent. Si e una din putinele edituri romanesti care isi asuma riscul publicarii autorilor autohtoni.
Rep: Spune asta ceva despre "piata de carte" din Romania, de la ora actuala?
I.B. Da, si mai spune ca sunt norocoasa sa ma numar printre putinii autori tineri de la noi care sunt publicati. Asta , daca vrei, poti sa o treci la calitatile editurii Tritonic, ca tot imi cereai argumente de ce ei si nu altii. Noi, romanii, suntem o natie ciudata: devoram literatura de import si refuzam aproape din automatism autorii autohtoni. Poate pe principiul ca fiind "de-ai casei", pot ramane mai la urma, pentru ei e timp destul, pot s-astepte.
Rep: Pot merge pe varianta "clasica", in care iti laud eu putin cartea, ca mult nu pot, intrucat n-am citit-o inca, dar asa se practica: dai un cuvant de intampinare pozitiv sau caldut, pana vezi in ce ape se scalda autorul. Sincer, as refuza varianta asta. Mai am optiunea sa te rog sa spui tu doua vorbe despre cartea ta.
I.B.: Dar o sa fiu "scurta", intai pentru ca nu imi place sa vorbesc in public, iar ce fac acum echivaleaza cu vorbitul in public si doi, pentru ca trebuie sa plec la Buftea, ma grabesc foarte tare.
Rep: Hopa! Interesant! De ce te grabesti la Buftea?
I.B.: Sunt scenarist al emisiunii Happy Hours, a lui Catalin Maruta. Ma crezi sau nu, ma duc la servici.
Rep: Am inchis paranteza. Spuneai despre cartea ta…
I.B.: Spun acum, daca ma lasi. E ceea ce se cheama o lectura placuta, fara a fi insa, usoara. Opinia mea e ca mi-am structurat si conturat foarte bine personajele, am niste personaje puternice si interesante. Si foarte diferite unele de altele.
Rep: Un lucru nu se poate spune despre tine, in mod cert: ca n-ai umor! E drept ca e de o factura aparte, nu se prinde toata lumea cand trebuie sa rada, dar cu atat mai bine – se va face o selectie naturala in randul cititorilor (tai). Prin debut editorial nu inteleg neaparat ca volumul in cauza e primul si, implicit, singurul scris de autorul respectiv. Se aplica teoria mea la tine?
I.B.: Da, oarecum.
Rep: Nu prea cred ca exista raspunsuri intermediare, ca sa zic asa, intrebarea mea nu permite nuante.
I.B.: Urmatoarea carte, va aparea in luna martie, anul viitor, si va fi complet diferita fata de asta. Pentru ca nu imi place sa ma cramponez intr-un gen. Cel putin nu de la a doua carte…Mai mult nu ar erost sa spun acum.
Rep: Esti superstitioasa?
I.B.: Nu, sunt Capricorn. Si cred ca e de ajuns. Cateodata e prea mult.
Rep: Pot sa le spun cititorilor ca zambesti cand dai cu acid sulfuric? Ca altfel o sa creada ca esti intr-o pasa proasta cand tu , de fapt, esti pusa pe glume, doar ca glumele tale aduc vag cu ruleta ruseasca.
L.B.:Mai bine le spui sa cumpere cartea.
Stimati cititori, cumparati cartea! E mai practic; daca o veti cumpara, e de presupus, intr-adevar, ca o veti si citi si veti intelege cum e (autoarea).