Personalitati / Simboluri

Jean Paul Sartre

Posted on

De la Greaţă la Fiinţă şi Neant


„…După anumite informaţii de care am luat cunoştinţă astăzi, aş avea anul acesta unele şanse să obţin premiul Nobel. Deşi ar fi prezumţios să mă pronunţ asupra unui vot înainte ca el să aibă loc, îmi iau libertatea de a vă scrie pentru a risipi sau evita o neânţelegere. Vă asigur, mai întâi, Domnule secretar, de profunda mea stimă pentru academia suedeză şi premiul cu care ea a onorat atâţia scriitori. Cu toate acestea, din nişte motive care îmi aparţin şi din altele care sunt mai obiective, doresc să nu figurez pe lista laureaţilor posibili, şi nu pot şi nici nu vreau, nici în 1964, nici mai târziu, să accept această distincţie onorifică…” ( scrisoarea prin care Jean Paul Sartre refuză premiul Nobel pentru literatură )

Născut acum 105 ani ( 21 iunie 1905), crescut doar de mamă, primeşte o educaţie conservatoare, urmează cursurile liceale ale renumitei Ecole Normale Superieure din Paris, o cunoaşte pe Simone de Beauvoir, o ateistă şi o figură de marcă a feminismului, dar şi o scriitoare celebră, cu care se căsătoreşte, predă filozofia în mai multe licee şi obţine o bursă în Germania, unde intră în contact cu ideiile lui Husserl şi Heidegger, apoi este concentrat şi luat prizonier de germani, fiind eliberat un an mai târziu când se implică în mişcarea de rezistenţă pariziană ( grupul Socialisme et liberte ), pune bazele revistei Les Temps Modernes şi conferenţiază la Sorbona despre existenţialism, înclinând încetul cu încetul către ideologia de stânga, fapt care-l îndepărtează de celebrii Albert Camus, Andre Gide sau Andre Malraux. Dezamăgit de reprimarea violentă a revoltei anti-comuniste din Ungaria de către armatele sovietice, apoi de înăbuşirea revoltei din Cehosolvacia, se îndepărtează de partidul comunist francez şi renunţă la vizitele private în lagărul socialist, implicându-se ulterior în sprijinirea F.L.N-ului din Algeria şi fiind victima unui atentat pus la cale de armata clandestină O.A.S., soldat doar cu distrugerea locuinţei. Suspectat de colaboraţionism ( pentru a câta oară!) şi de ecoul teoriilor sale existenţialiste, este supravegheat de serviciile secrete franceze, refuză premiul Nobel pentru literatură ( un adevărat scandal!), în schimb acceptă preşedenţia Tribunalului internaţional pentru condamnarea războiului din Vietnam şi moare la 75 de ani cu sănătatea şubrezită de suprasolicitarea intelectuală, de consumul de tutun, de alcool şi amfetamine.

Greaţa, primul roman a lui Jean Paul Sartre, transmite subtil, aproape insidiuos concepţia filozofului existenţialist, ateu, despre lume şi viaţă, luând ca pretext jurnalul lui Antoine Roquentin, care-şi consemnează cu rigurozitate propriile trăiri. Senzaţia de greaţă pe care o încearcă acesta într-o bună zi este efectul excesului de libertate, disipat doar adesea… de fugă, de magie sau de frică, în contrast cu excesul de vasalitate al obiectelor, încorsetate în imobilism, incapabile să-şi atribuie esenţe ca omul. Faptul că omul îşi proiectează singur esenţa şi este singurul care poate da esenţă lumii în întregul ei, îi adânceşte sentimentul înstrăinării până la dezgust, obligându-l fie să abdice formal în faţa libertăţii de alegere, fie să acţioneze concret împotriva ei, în ambele situaţii fără niciun rezultat. „ …Atunci când trăieşti, nu se întâmplă nimic. Decorul se schimbă, oamenii intră sau ies, asta e totul. Începuturi nu există niciodată. Zilele se adaugă la alte zile fără rimă şi fără motiv, e o adiţiune interminabilă şi monotonă. Nici sfârşit nu există…”. În Fiinţa şi Neantul, lucrarea reprezentativă a filozofului, presupoziţia potrivit căreia „…noi nu ne naştem liberi, ci suntem condamnati la libertate..”, devine obsesivă, atrăgându-l pe cititor într-o cursă infernală cu zeci de obstacole şi competitori. Omul, în viziunea lui Sartre, apare spontan… din absurd, pentru ca apoi să se constituie ca trăire şi existenţă, dar numai pentru sine, folosindu-se de sine-însuşi. Existenţa precede, aşadar, esenţa ( putinţa de a fi)  şi o copleşeşte. „…Esenţa omului este libertatea de a alege. Omul este condamnat să fie liber, îşi alege libertatea, esenţa, şi-n aceasta constă măreţia, disperarea şi neliniştea lui…”. Ateu fiind, Jean Paul Sartre, respinge existenţa lui Dumnezeu, punând în locul ei Fiinţa şi Neantul, adică ceva mai mult decât o iluzie. „ Fără Dumnezeu nu există scop, valoare sau sens în lume…”, şi pentru că Dumnezeu nu există, aşa cum susţin toţi existenţialiştii, Omul este condamnat să-şi fie propriu Dumnezeu…

Click to comment

Articole Populare