Interviuri

“Disparitia fanatismului religios este solutia…”

Posted on

Interviu cu domnul Mihai Barbu – Israel

Motto: “Părerea mea sinceră este că nici un popor nu doreşte războiul. El este generat şi întreţinut de grupuri de conducători, de interese şi de fanatism religios. Ura, lipsa de cunoaştere, lipsa de dialog şi înţelegere au adus numai distrugere şi victime inutile, tragedii pentru generaţii, în ambele părţi ale conflictului” Mihai Barbu

de Gabriel Teodor Gherasim, New-York

 Când i-am solicitat domnului Mihai Barbu un interviu iniţial, se pregătea să meargă la controlat subsolul blocului împreună cu vecinii, pentru a se asigura că în caz că ar suna sirenele din nou, adăpostul subteran era repus în ordine pentru locatarii blocului. Dumnealui a avut amabilitatea de-a îmi acorda acest interviu pe care îl propun cititorilor noştri.

-Gabriel Gherasim:  Domnule Barbu, situaţia de conflict războinic din Israel cu vecinii a afectat şi mulţi evrei imigranţi din România. În primul rând cum v-a afectat pe dumneavoastră?

-Mihai Barbu: Mi-aş permite, pentru început, o prezentare succinctă a actualului conflict.
 Momentan, Israelul se luptă pentru anihilarea grupării teroriste din Sudul Libanului, grupare care sprijinită material de Siria şi Iran, ameninţă stabilitatea în regiune şi pune în pericol imediat viaţa cetăţenilor israelieni. Infiltrarea în şi atacul pe teritoriul nostru a unei patrule de militari la graniţa cu Libanul şi răpirea a doi militari, a fost cauza care a generat o reacţie justificată, a Israelului având ca scop primar recuperarea tinerilor militari.
 Cele două coduri de conduită ale societăţii israeliene: “nu laşi un rănit pe câmpul de luptă” şi “nu laşi în prizonierat un militar israelian”- sunt din nou în examen. Riposta Israelului, îndreptata în special în vederea anihilării depozitelor de muniţii, comandamentelor şi a mijloacelor de comunicare şi aprovizionare cu armament, a atins inevitabil centre locuite, pentru că este ştiut că aceşti terorişti se ascund şi atacă din mijlocul populaţiei civile, aşează bazele militare în vecinatatea instituţiilor publice.
 În Israel, zona afectată este localizată în nordul ţării, pe o adâncime de 40 km, zonă în care trăiesc mulţi români, emigranţi în Israel, sau veniţi la muncă.
 Activitatea zilnică socială, commercială, productivă, educativă de vară –pentru că elevii sunt în vacanţă-, a fost puternic perturbată. Pe noi personal mai puţin, pentru că  stau în centrul ţării.

-Gabriel Gherasim: Haifa, oraşul cunoscut ca ‘Mica Românie’ datorită mulţilor evrei din România care trăiesc acolo şi de obicei cunoscut ca unul din cele mai paşnice oraşe din Israel (unde evrei şi arabi conlucrează relativ bine), a fost lovit de câteva ori deja de rachete. În ce masură continuă şi este limitată viaţa cetăţenilor datorită acestor atacuri?

-Mihai Barbu: Surpriza atacului cu rachete asupra oraşului a fost mare. Haifa este un puternic centru cultural şi social al evreilor originari din România, apreciaţi mult pentru aportul lor. Relaţia de convieţuire şi conlucrare dintre evrei şi arabi, se menţine şi în aceste zile şi nu trebuie uitat că în armata israeliana participă activ, druzi, beduini şi alte naţionalităţi de religie musulmană.
În Haifa şi în zonă, sunt şi mulţi români veniţi la lucru, care s-au acomodat şi integrat foarte bine .
Din păcate, populaţia este nevoită să întrerupă activitatea şi să coboare la adăposturi -şi asta de câteva ori pe zi-, iar după primele victime şi clădiri afectate, desigur îngrijorarea creşte continuu.
În plus, vecinatatea portului, a industriei chimice şi rafinăriile din zonă fac situaţia şi mai periculoasă.

-Gabriel Gherasim: În ce măsură vedeţi o aplanare a situaţiei din zona Israel, în condiţiile în care Israelul refuză ca trupe ale Naţiunilor Unite  să vină şi ca să creeze zone de amortizare între părtile din conflict?

-Mihai Barbu: Israelul consideră că vecinul de la graniţa nordică, este Libanul, stat independent, membru al ONU şi al altor comunităţi internaţioanle. După retragerea Israelului din zona tampon, în 2000, conform rezoluţiei ONU, urmau să fie trimise în zonă trupe armate libaneze. Din păcate nu s-a întâmplat aşa şi Hezbollah, a ocupat terenul, întinzându-se de-a lungul întregii graniţe şi de asemeni în sudul Beirutului.
Ca atare, Libanul trebuie să-şi rezolve problema ei internă. Aducerea de trupe străine în zonă, ar creea impresia unui conflict cu Libanul şi nu asta este realitatea. Şi cu ceilalţi vecini, Iordania şi Egipt, Israelul este în relaţii corecte în momentul de faţă.

-Gabriel Gherasim: De la proclamarea independenţei  în 1948 şi până azi, au fost puţine perioade de linişte. Cum vede populaţia ţării dezvoltarea statului în viitor şi care sunt acţiunile care capătă cea mai mare aderenţă la populaţie ?

-Mihai Barbu: Părerea mea sinceră este că nici un popor nu doreşte războiul. El este generat şi întreţinut de grupuri de conducători, de interese şi de fanatism religios. Ura, lipsa de cunoaştere, lipsa de dialog şi înţelegere au adus numai distrugere şi victime inutile, tragedii pentru generaţii, în ambele părţi ale conflictului.
Israelienii vor linişte şi vor pace. Şi ei, ca şi mare parte dintre Palestinieni, au obosit de victime, de durere, de distrugere.
Graniţe definite şi două state vecine este soluţia. Democraţia reală este soluţia. Dispariţia fanatismului religios este soluţia. Respectul şi aprecierea valorii vieţii este soluţia.
Dupa 2000 de ani de trai în exil şi răspândire în lume, evreii vor să-şi construiască o ţară înfloritoare şi un viitor sigur. Când şi palestinienii vor ajunge la concluzia că drumul armelor nu duce nicăieri, atunci vor fi şanse de pace .

-Gabriel Gherasim: Cum pot cititorii noştri care au familie în Israel ca să afle despre soarta lor de la autorităţi,în caz că ar fii nevoie de acest lucru?

-Mihai Barbu:
Ambasada României în Israel
Adresa: 24 Adam Hacohen St., Tel Aviv, Cod.p. 64585
Telefon: +972-3-5244644 ;
E-mail: rouembil@netvision.net.il   Ambasador: Dna. Mariana STOICA

Consulatul Onorific al României – Ierusalim
Adresa: Jerusalem 93589, str. Shay Agnon no.18
Telefon/fax: +972.2.566.32.26 E-mail:bruno@sano.co.il nirit@sano.co.il   Consul onorific: BRUNO LANDESBERG

Asociaţia evreilor originari din România
3 Alexander Yanai St.       Tel Aviv 62382
Phone: 972-3-546 6502

Portalul Romania-Israel:
www.romania-israel.com

şi la telefonul portalului: 0506-776203 -celular
În plus, fiecare oraş aflat în zona conflictului are un comandament care centralizează informatia şi la care se poate apela pentru relaţii şi ajutor . Mai jos câteva  numere de telefon:
Haifa  centru de informare (engleza):  1-800-356-106
Nasharia:    centrul de informare şi urgenţă 04-9879801
Tiberias:    centrul de informare    04-6797888

-Gabriel Gherasim- Domnule Barbu vă mulţumim pentru timpul acordat şi vă dorim tot ce-i mai bun!

-Mihai Barbu: Şi eu dumneavoastră!

Click to comment

Articole Populare