Interviuri
Cucerind America
Iuliana Săsărman*, o tânără artistă plastică din România, a plecat în urmă cu aproape doi ani în Statele Unite ale Americii pentru a-şi perfecţiona arta şi pentru a cunoaşte şi alte locuri în afară de cele din Bistriţa, unde şi-a petrecut copilăria, Cluj-Napoca unde şi-a făcut studiile universitare şi Bucureşti unde a avut nenumărate expoziţii. America este fascinantă! Mulţi, printre care şi subsemnatul, cuceriţi de mirajul „pomise-land-ului”, şi-au luat luat inima-n dinţi şi au plecat spre marele tărâm necunoscut, având în bagage doar imaginea creată de filmele de la Hollywood, a revistelor cu coperte lucioase sau a ştirile extreme de la televizor. Unii au reuşit, au avut succes, alţii mai sunt şi azi în căutarea marii şanse… Câţiva s-au reîntors la „casele lor” cu un gust amar care le-a marcat viaţa poate pentru întotdeauna, dar şi cu amintiri minunate. Se zice că cine nu a văzut America nu este un om complet şi nu v-a înţelege niciodată realitatea lumii moderne! Ţara contrastelor este pentru călătorul român o lecţie de viaţă, de schimbare, de sofisticare, dar şi de suferinţă, o lecţie în care, daca eşti sănătos la trup şi la minte, este imposibil să nu devii invingător. Graţie comunicării prin Internet, de la Sydney la Stuttgart, via Statele Unite ale Americii, vă prezint mai jos un schimb de păreri cu talentata pictoriţă Iuliana Săsărman.
George ROCA: Stimata domnişoară Iuliana Săsărman, în urmă cu mai bine de un an ţi-am făcut o prezentare la SIMEZA revistei electronice AGERO (http://www.agero-stuttgart.de/globalnews_simeza.htm ). Am aflat atunci multe lucruri interesante despre tine, despre arta ta, despre talentul tău în pictura de şevalet. Aş vrea să îmi relatezi ce ai mai făcut în perioada de timp care a trecut de atunci.
Iuliana SĂSĂRMAN: În luna mai m-am mutat la New York unde am stat şase luni şi am lucrat la un club privat de golf. În această perioadă nu am pictat, deoarece aveam o camera mică şi nu aveam spaţiu să-mi fac atelier, dar în schimb am avut timp să vizitez. Am vizitat muzee, galerii de artă, „vestigiile” Manhattan-ului, de la Statuia Libertăţii la celebra statuie aurită a lui Prometeu din Rockefeller Plaza! De-acolo an dat o fugă la Boston, Washington şi la Cascada Niagara de care am fost foarte impresionată. În luna noiembrie m-am reîntors la Naples, Florida unde voi sta până în luna mai. Aici lucrez tot la un club de golf, vizitez tot ce se poate, dar şi pictez deoarece locuiesc într-un apartament mai mare şi mi-am improvizat un atelier de pictură pe terasă.
George ROCA: Eşti deci tot in America! Te-ai stabilit definitiv acolo? Cum suporţi emigrarea?
Iuliana SĂSĂRMAN: Sunt tot în America, dar încă nu ştiu pentru cât timp. Anul acesta sigur mai stau pe aici, deoarece mai sunt multe de făcut şi locuri pe care vreau să le văd. Nu e aşa de roz viaţa în SUA cum mi-o imaginam când eram acasă… Am întâmpinat şi greutăţi peste care am trecut cu bine, dar în schimb am realizat că aici îţi poţi oferi un trai decent, fără grija zilei de mâine.
George ROCA: Am aflat de pe internet că în 2006 ai avut o expoziţie personală la Connecticut cu ocazia
Iuliana SĂSĂRMAN: În America mi-a fost mai greu să găsesc o galerie unde să îmi expun lucrările. Am avut în schimb o expoziţie de pictură la Hotel Elizeu din Bucureşti, expoziţie organizată de Fundaţia Arte e Arta din Bucureşti şi o expoziţie organizata tot de aceeaşi fundaţie la Lugano, în colaborare cu Ambasada României din Elveţia.
George ROCA: Mai menţii legăturile cu foştii colegi din România, în special cei din Cluj şi din Bistriţa? Cu ce grupuri de artişti plastici americani ai luat legatura?
Iuliana SĂSĂRMAN: Mai vorbesc cu câţiva colegi prin intermediul internetului, dar nu prea des deoarece timpul şi diferenţele de fus orar nu-mi permit. Deoarece sunt departe de România mi-a fost mai greu să ţin legătura cu artiştii de acasa, dar mama mea, căruia îi mulţumesc din suflet pentru sprijinul acordat, s-a ocupat de toate expoziţiile mele şi întreţine legături solide cu colegii de breaslă. Cei de-aici sunt mai greu de găsit… Noroc ca am acces la muzee, biblioteci sau librării cu publicaţii de artă! Aşa ajung să îi cunosc, să-i descopăr şi să-i apreciez – cum zice americanul!
George ROCA: Ai cunoscut în America alţi artişti plastici originari din România?
Iuliana SĂSĂRMAN: Din pacate nu am cunoscut alţi artişti români. Am auzit de câţiva cu renume, dar timpul nu mi-a permis să îi caut.
George ROCA: Ai luat legătura cu Institutul Cultural Român din New York? Dar cu comunitatea romanească de pe unde te-ai perindat?
Iuliana SĂSĂRMAN: Din păcate nu am luat încă legătura, dar am să o fac când mi se va ivi ocazia.
George ROCA: Ce faci pentru a-ţi câştiga existenţa?
Iuliana SĂSĂRMAN: Am venit în SUA printr-o firmă din Cluj care mi-a oferit un contract de muncă la un club de golf, pe post de ospatăr! Ce nu face omu’ să vadă America!!! La început am primit viză pe şase luni, după care a trebuit să o extind tot din şase în şase luni, deoarece nu am vrut să rămân aici ilegal. Fiind legată de această viză, care e doar temporară, a trebuit să mă tot mut dintr-un stat în altul la expirarea acesteia! Astfel am stat şase luni în Florida şi alte şase luni în nord (New York şi Connecticut). Datorită acestor mutări am avut ocazia să vizitez şi să trăiesc în diferite locaţii ale SUA. Vă spun sincer că a fost o experienţă plăcută. Acum mi-am găsit o altă companie care mi-a făcut contract de muncă şi voi lucra din luna mai, împreună cu alţi prieteni români, pe o insulă din Cape Cod, statul Massachusetts. Datorită faptului că sunt într-o ţară în care sunt singură şi nu am nici un sprijin sunt nevoită să muncesc o meserie care nu mă reprezintă, dar sper că în timp să apară alte oportunităţi şi să-mi găsesc ceva de lucru în domeniul artistic. „Speranţa moare ultima”, acesta e motto-ul meu!
George ROCA: Ai avut realizări pe „Pământul Făgăduinţei”?
Iuliana SĂSĂRMAN: Da, am avut! În primul rând mi-am împlinit visul de a vedea New York-ul şi muzeul Metropolitan, locuri în care nu credeam că voi ajunge vreodată. Am cunoscut o parte din vasta cultură americană. Am fost de asemenea la Las Vegas, Los Angeles, Beverly Hills, Hollywood, Chicago, Miami, Boston, Washington, Niagara, locuri la care visam cu ochii deschişi atunci când eram în România, vise care s-au implinit… Am reuşit să-mi cumpăr maşina mult dorită de mine, si anume o maşină sport de culoare galbenă… Cu ea circul peste tot! Acum sper şi aştept o realizare pe plan profesional, aici pe… „Pământul Făgăduinţei”!
George ROCA: Ce proiecte, planuri sau speranţe de viitor ai?
Iuliana SĂSĂRMAN: Momentat pictez şi pregătesc o nouă serie de lucrări pe care sper sa le expun în curând aici în Statele Unite ale Americii.
George ROCA: Ţi-ai schimbat stilul de pictură? Ai fost influenţată de plasticienii americani? Ştiu că stilul tău este cu precădere impresionist abstract, stil care apelează la subconştient (bazat pe sentimente nu pe raţional), adoptând în special o pictură asemănătoare iluştrilor reprezentanţi ai acestuia precum: Jasper Johns, Yves Klein, Willem De Kooning, Joan Mitchell, Fiona Rae, Richard Diebenkorn şi alţii. Greşesc oare? Ce muzee şi galerii de artă faimoase ai vizitat?
Iuliana SĂSĂRMAN: Nu! Nu cred că mi-am schimbat stilul de pictură, baza în lucrările mele a rămas „culoarea”. Desigur că sunt interesată să cunosc şi tehnica altor stiluri şi noi modalităţi de exprimare artistică. De aceea „bântui” prin lăcaşuri de artă, prin galerii şi muzee. Am vizitat Muzeul de Artă din Naples, Florida; Muzeul de Artă din Chicago; Muzeul Salvador Dali din St. Petersburg, Florida; Muzeul Metropolitan din New York; Muzeul Guggenheim din New York, ş.a.
George ROCA: Ştiu ca din 2006 ai devenit membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Am auzit că în curând vei apărea în Enciclopedia pictorilor din România.Poţi să îmi dai câteva detalii?
Iuliana SĂSĂRMAN: Ce repede circulă veştile chiar şi până în Australia! Aşa este! Am avut bucuria să aflu că voi apărea anul acesta în Enciclopedia pictorilor din România, volumul al XVI-lea. Pentru mine este o onoare deosebită, în special pentru faptul că acasă este recunoscută munca mea în arta plastică. Mulţumesc celor care au făcut selecţia.
* Artist plastic profesionist. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Născută la data de 23 ianuarie 1980, la Bistriţa. Absolventă a Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative. A avut nenumărate expoziţii în Bucureşti, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi. Lucrări în colecţii private din Australia, Belgia, Canada, Elveţia, Italia, România, Statele Unite ale Americii, Ungaria, ş.a.