Lansarea Antologiilor Revistei Singur şi a volumului „Tehnici de (ne)rezistenţă” de Cristi Iordache
Am avut deosebita plăcere să particip la triplul eveniment cultural care a avut loc la Biblioteca judeţeană I.H.Rădulescu din Târgovişte în seara de 17 februarie 2011. Evenimentul este cu atât mai deosebit cu cât a avut loc într-o perioadă în care se desfăşoară şi programul „Porţi deschise” al Bibliotecii. Au fost incluse în programul serii două lansări de carte şi vernisajul unei expoziţii de pictură, sub titulatura de Imaginaria, numele expoziţiei.
Volumele lansate: ANTOLOGIILE REVISTEI SINGUR, POEZIE ŞI PROZĂ, coordonator şi editor Ştefan Doru Dăncuş şi ed. Grinta din Cluj şi „TEHNICI DE (NE)REZISTENŢĂ”, volum de versuri al autorului Cristi Iordache. M-am simţit şi eu emoţionat prin alăturarea lucrărilor mele de pictură celor doi autori şi invitaţiilor. Am dorit o simbioză între literatură şi culoare şi cred că lucrul acesta e dat o notă deosebită evenimentului.
Invitaţi? Nume cunoscute ale vieţii literar-artistice din ţară, în găzduirea foarte primitoare a d-nei Carmen Vădan, directoarea Bibliotecii, apoi dl. Vali Niţu, scriitor şi jurnalist bine-cunoscut la Impact Literar Artistic, dl.prof.dr. George Coandă, d-na prof. Emilia Dănescu din Bucureşti, reprezentant al site-ului Bocancul Literar, dl. Ion Iancu Vale, redactor al revistei Climate literare, dl. Ion Roiban, pictor, d-na Violetta Petre, administrator al reţelei Cititordeproză.ning.com. Cu scuzele de rigoare de a nu-i fi putut aminti pe toţi, voi prezenta un sumar „din interior”, dacă pot spune aşa, deoarece am fost unul dintre cei „vinovaţi”.
Deschiderea evenimentului a aparţinut d-nei Carmen Vădan, care s-a referit în cuvântul d-sale la bucuria de a găzdui în sediul Bibliotecii seara lansării de carte şi a expoziţiei de pictură. A apreciat activitatea lui Ştefan Doru Dăncuş şi a Grupului media SINGUR, dând apoi cuvântu prof.dr.George Coandă. „Un eveniment meritoriu”, a spus profesorul Coandă printre altele, semnalând remarcabila editare a Antologiilor Revistei Singur şi descriind în câteva cuvinte peisajul literar actual. D-sa şi-a găsit prieteni şi colegi printre autorii selectaţi de juriu şi a citit un poem de George Ioniţă.
A urmat apoi un fragment de film creat de dl. Ben Todică din Australia, despre locurile care sunt expuse unui înalt grad de iradiere în urma exploatării uraniului. Realizat pe DVD, filmul poate fi distribuit gratuit celor interesaţi. Acest film a fost prezentat de Ştefan Doru Dăncuş, cel care s-a referit apoi la modul cum s-a ajuns cu bine la finalul editării celor două Antologii. Cu bucuria lucrului bine întocmit, în ciuda dificultăţilor de distribuire în ţară şi peste hotare datorate poştei, a oferit publicului cel două volume la preţ de editură.
Pe urmă, mi-a venit şi mie rândul şi mărturisesc doar că n-am ştiut să spun mare lucru. Emoţiile mi-au dat glas şi am mulţumit d-nei Carmen Vădan pentru primire. Mi-am spus apoi bucuria de a fi trăit personal proverbiala ospitalitate românească, eu locuind în Târgovişte doar de puţine luni. Dar a fost un timp în care am simţit din plin bucuria şi libertatea de a crea şi mai ales aceea de a fi întâlnit suflete dragi cu care m-am împrietenit, rezultatele fiind expuse pe panourile expoziţiei Imaginaria.
Cristi Iordache, autorul volumului de versuri „Tehnici de (ne)rezistenţă”, editat în 2010 la ed. Cetatea de Scaun din Târgovişte, a fost prezentat publicului prin dl. Adrian Melicovici, autor bine-cunoscut prin romanele sale şi filmul documentar „Târgovişte, Cetatea Misterelor”. Apreciind calitatea poemelor lui Cristi Iordache, a îndemnat la trăirea stării comunicate de autor, pe diferite planuri, pentru a simţi profunzimea versurilor. Tot despre Cristi Iordache a vorbit câteva cuvinte şi dl. Ion Iancu Vale, subliniind şi el talentul autorului. Poetul Cristi Iordache şi-a expus apoi pe un ecran imagini de pe blogul personal, www.montecristoconte.blogspot.com, cei de faţă ascultându-i înregistrările realizate. A fost un moment de înălţare portică şi de rezonanţă a tuturor celor prezenţi. Invitat să spună câteva cuvinte, Cristi Iordache şi descris pe scurt crezul său poetic, completat fiind de dl. Vali Niţu, cel care l-a ajutat la editarea primului său volum. A fost unul dintre cele mai plăcute momente ale serii.
A vorbit apoi despre Antologia de poezie d-na. Emilia Dănescu, bucurându-se să regăsească prieteni dintre cei cunoscuţi în paginile volumului. D-sa a recitat poeme cuprinse în Antologie şi a apreciat efortul de cca. 6 luni depus de editori şi colaboratori.
Se înserase, dar pasiunea pentru literatură şi culoare a ţinut încă o vreme, timp în care s-a discutat liber, s-a glumit şi au fost făcute multe fotografii. Am fost emoţionat când cei prezenţi au trecut prin Imaginaria, teritoriul meu de culoare adus în dar acolo, dar bucuria şi atmosfera generoasă m-au convins că n-am greşit. Îmi voi aduce aminte cu drag de seara aceasta cu prieteni de aici sau veniţi de departe, ori de câte ori voi răsfoi Antologiile Revistei Singur sau voi citi învăţa „Tehnici de (ne)rezistenţă” de la Cristi Iordache. El şi Ştefan Doru Dăncuş sunt primele două nume ale „triplului salt moral” (expresia aparţine lui Cristi Iordache, fiind un titlu pe blogul său) pe care am avut plăcerea să-l completez în Imaginaria…