În perioada 25-31 august 2006 va avea loc Olimpiada Naţională “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” Faza naţională, ediţia a XI-a, care se va desfăşura la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, prin Complexul Naţional Muzeal "ASTRA" Sibiu.
Timp de şapte zile (25 – 31 august 2006) Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se va transforma într-un aliat al şcolii în dezvoltarea sensibilităţii estetice a copiilor, a capacităţii lor de a aprecia frumosul, de a dezvolta aptitudinile de creaţie şi de a realiza educaţie etno-identitară.Olimpiada Naţională "Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, prin Complexul Naţional Muzeal "ASTRA" Sibiu, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, şi derulată în cadrul programului “Tezaure Umane Vii”, iniţiat în anul 1983 de Muzeul „ASTRA”, reprezintă un strălucit prilej de stimulare a creaţiei, de concurenţă tehnică şi artistică, fiecare concurent având libertatea să prezinte ataşamentul său faţă de tradiţii, dar şi promovarea propriei creativităţi, a propriei viziuni artistice, în limitele “spiritului tradiţiei”, prin practicarea meşteşugului preferat, deopotrivă în repertoriul morfologic, în registrul stilistic sau în paleta cromatică.
La concurs participă copii cu vârste cuprinse între 6-18 ani, câştigători ai locurilor I la fazele judeţene organizate de inspectoratele şcolare, care au deprins unul dintre meşteşugurile tradiţionale, fie în familie, de la mari maeştri, membri ai Academiei Artelor Tradiţionale din România, fie în şcoală sau la Cluburile Copiilor şi Elevilor. Concurenţii trebuie să facă dovada atât a calităţilor artistice şi tehnice excepţionale, de îndemânare şi rafinament estetic, cât şi al simţului artistic propriu, respectând tradiţia locală a genului.
Meşteşugurile tradiţionale acceptate în concurs sunt: olărit, ţesut, brodat, confecţionat podoabe, cojocărit, curelărit, sculptură lemn, prelucrarea sau decorarea metalelor, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictură icoane pe lemn sau sticlă, încondeiat ouă, împletit fibre vegetale.În conformitate cu Regulamentul Olimpiadei copiii se vor prezenta la Sibiu în costumul popular specific localităţii de origine.
Începând cu ediţia din 2004 manifestarea a dobândit şi un caracter interactiv.În cadrul Olimpiadei are loc şi cea de a XIV-a ediţie a Concursului Naţional de Pictură Religioasă "Icoana din sufletul copilului", organizată sub înaltul patronaj al Patriarhiei Române. Vă aşteptăm cu drag în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului de vineri 25 august până joi 31august. Intrarea pentru copiii sibieni este liberă!
Muzeograf Elena Găvan
Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”
Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”